WTA ще приеме транссексуални играчи



08-03-2019 16:14 | Tennis24.bg

WTA ще приеме транссексуални играчи. Това заяви изпълнителният директор на Женската тенис асоциация Стив Саймън.

Той сподели, че политиката на тура е съобразена със стандартите на Олимпийските игри, според които транссексуални играчи могат да се състезават на професионално ниво, без да се подлагат на операция за промяна на пола поради високи нива на тестостерон.

,,WTA винаги е била организация, която се основана на принципа на приемане и осигуряване на равни възможности“, заяви Саймън по телефон на официалната церемония по откриване на тазгодишните финали при жените в Шънджън, Китай.

„В момента нашата политика позволява на транссексуални играчи да се състезават“, добави той. Те не споделят непременно мнението на Мартина. Но ние уважаваме всички мнения…тя иска проблемът да бъде обсъден, което аз намирам за справедливо“, завърши изпълнителният директор.

Мартина Навратилова, носителка на 18 титли от Големия шлем, бе обвинена в трансфобия, след като написа в колонка във вестник, че позволяването на мъже, които ,,решават да стана жени“ да се състезават с жените е ,,безумно и нечестно“. По-късно тя се извини.

Тази седмица бившата британска олимпийска шампионка в плуването Шарън Дейвис също изрази позицията си спрямо транссексуалните спортисти, които искат да се състезават при жените. ,,Вярвам, че има фундаментална разлика между това като какъв се родиш и как се идентифицираш полово“, заяви тя. ,,За да защитим женския спорт тези, които са мъже и са променили пола си на жени, не трябва да се състезават сред жените“, завърши плувкинята. /БГНЕС

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини