Федерер: Не очаквах тази титла, но я оценявам дълбоко



Федерер: Не очаквах тази титла, но я оценявам дълбоко
Свързани новини
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
01-04-2019 09:06 | Николай Драганов

През 2019-та година за "Мастърс" турнира в Маями имаше ново начало - промяната на мястото, където се провежда турнира. Но някои неща никога не се променят. В неделния финал Роджър Федерер стана първият шампион на "Хард Рок Стейдиъм" след категорична победа с 6:1, 6:4 над шампиона от миналата година Джон Иснър. 


След като загуби сет само в първия си мач срещу Раду Албот, до края на турнира швейцарецът беше почти безгрешен и триумфира с четвъртата си титла в Маями. Срещу Иснър той загуби едва три точки при свой начален удар в мача и проби четири пъти американския гигант, известен с мощния си сервис.


Преди година Федерер, тогава като шампион, отпадна на старта след поражение от Танаси Кокинакис, след като преди това той беше предал титлата и от Индиън Уелс на Дел Потро на финала. Този сезон той отново игра финал в Индиън Уелс - за трета поредна година - но го изгуби, а пристигането му в Маями дори не беше толкова сигурно.


"Беше лесно да кажеш - миналата година не се получи, така че няма да идвам през тази. И след като ще играя на клей, може би е по-добре да се насоча към някой турнир на червена настилка. Но почувствах, че искам да удължа хард сезона. Казах си - нека видим новия стадион. Да ви кажа честно, беше ми интересно да видя това. Много съм щастлив, че с екипа взехме това решение", коментира Маестрото.


"Няма как да не се чувстващ щастливец, щом си изминал целия път и държиш трофея. Това определено е момент, който оценяваш много, защото знаеш, че нещата биха могли да се развият много различно. Тайната също така беше, че тази година бях много по-позитивен след загубата в Индиън Уелс, отколкото през миналата. През миналата година бях - да не казвам разочарован - но бях в лошо състояние на дух. Това ми костваше малко увереност. Тази година не се чувствах така. Просто си казах - да идем в Маями и да направим добър турнир. И го направих", коментира Федерер.


За него титлата е под №101 в кариерата и 28-ма от "Мастърс" категория. Конкретно в Маями пък триумфът беше №4 след тези през 2005, 2006 и 2017-та година. След успеха този сезон, дошъл 20 години след първото му участие през 1999-та, той си спомни за миналото.


"Другите титли в Маями бяха много специални по различни начини. Тези турнири са трудни за печелене, те са истински тест, особено толкова късно в моята кариера. Така че знам, че няма да идват много често и когато това се случва, е малко изненадващо за мен. Ето защо тази чувствам много приятна", коментира той.


"Да бъдеш в състояние да обърнеш Надал на финала през 2005-та и да намериш начин да спечелиш, завърших играейки невероятен тенис. Чувствах го като голям момент в своята кариера. Финалът срещу Любичич беше в момент, когато доминирах и се чудех колко пъти ще успея да го победя, без да загубя. И разбира се, победата преди две години, беше голяма изненада за мен, защото след Индиън Уелс чувствах, че няма да имам гориво в резервоара. Имах тежка седмица - мачове с Бердих и Кириос. Не очаквах и тази титла - играх финал в Индиън Уелс, загубих след оспорван мач, а тук играехме на ново място и не знаех какво да очаквам", сподели мислите си Маестрото.


За Роджър предстои почивка, а след това участие на "Мастърс" турнира в Мадрид - първо завръщане на клей за него от три години насам. Последния му мач на червена настилка е в Рим през 2016-та година. През 2017 и 2018 той не игра на клей, за да почива и да подготви по-добре тялото си за тревата. И макар да е готов да се завърне, Федерер не скри, че доверието му в прехода към клей не е високо.


"Не съм много уверен, отивайки към клей сезона, мога да кажа това. Дори не си спомням как да се пързалям. Ще подходя с бебешки стъпки. Не съм изиграл дори една точка - дори един удар - на клей през миналата година. Две години по-рано, играх два дни. Преди три не играх много добре в Монте Карло и Рим. Толкова е малко, че наистина не знам какво да очаквам", призна Федерер.


"Онова, което тази победа направи, е да свали напрежението за клей сезона. Така ще гледам към нещата в следващите няколко седмици. Много съм развълнуван. Това е добро предизвикателство, добър тест", завърши швейцарецът. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини