Сезонът на клей - кой колко точки има да защитава



09-04-2019 16:38 | Станко Димов

Тази седмица официално започна сезонът на клей. Първите спирки при мъжете са надпреварите в Маракеш и Хюстън, като битките на червено ще продължат в следващите два месеца и половина. Най-много работа, по традиция, се очаква да има Рафаел Надал, който спечели 4 трофея на червено през 2018 г. и трябва да защитава огромен брой точки. За първи път от три години насам в игра на клей ще видим и Роджър Федерер, който е заявил участие в два турнира. Световният №1 Новак Джокович пък може да увеличи чувствително аванса си на върха, тъй като миналия сезон натрупа „само“ 855 точки на червено.

Рафаел Надал (№2 в ранглистата), точки да защитава 4680:
Монте Карло: 1000 (шампион)
Барселона: 500 (шампион)
Мадрид: 180 (четвъртфиналист)
Рим: 1000 (шампион)
Ролан Гарос: 2000 (шампион)

Както всяка година, сезонът на червени кортове е от изключително значение за Рафаел Надал. Не случайно испанецът е известен като Краля на клея, след като именно на тази настилка са най-големите успехи в кариерата му. През 2018 г. Надал стана първият в историята, който печели титла от един турнир от Големия шлем за 11-и път. Стори го на любимия си „Ролан Гарос“. Преди това, също за рекорден 11-и път, Матадора вдигна трофеите в Монте Карло и Барселона. Успя да се завърне на трона и в Рим, а единственото поражение претърпя на домашна сцена в Мадрид, където беше надигран от Доминик Тийм.  

За доминацията на Рафа красноречиво говорят и цифрите: от сегашния Топ 10, испанецът има да защитава поне 2290 точки в повече от всеки друг.
Сезонът започна добре за Надал, който игра финал на Australian Open. Последва обаче контузия в коляното, заради която той прекрати участието си в Индиън Уелс и отказа Маями. От повече от седмица обаче Матадора тренира на пълни обороти и изглежда напълно здрав, което е най-важната новина за него. 57 от 80 си титли Надал е спечелил на червени кортове.  

Новак Джокович (№1 в ранглистата), точки да защитава: 855:
Монте Карло: 90 (четвъртфиналист)
Мадрид: 45 (II кръг)
Рим: 360 (полуфиналист)
Ролан Гарос: 360 (четвъртфиналист)

Много неща се промениха за Новак Джокович след последния му турнир на клей. Сърбинът, актуален №1 в света, се намира в серия от 21 последователни победи в турнири от Големия шлем. Ако успее да спечели и „Ролан Гарос“, за втори път в кариерата си Ноле ще държи всички Мейджър отличия.

Без никакво съмнение, Джокович е в чувствително по-добро състояние – психически, физически и игрово, в сравнение с този период от годината през 2018. Tой има да защитава едва 855 точки и ще получи отлична възможност да увеличи аванса си на върха на класацията, особено на турнира в Мадрид, където отпадна във втория кръг. До момента в кариерата си сърбинът има 23 финала на клей, както и 13 титли. Последната е от преди близо 3 години – „Ролан Гарос“ 2016.

Роджър Федерер (№4 в ранглистата), точки да защитава: 0
Не сме гледали Роджър Федерер на клей от близо 3 години. За последно той игра на тази настилка в Рим през 2016-а година. Този сезон швейцарецът е потвърдил участие в Мадрид и на „Ролан Гарос“.  

„Ще бъда честен с вас – не съм изиграл дори една точка на клей миналата година. Преди 2 години тренирах два дни на червено, така че това е стажът ми на клей в последно време. Трябва да си припомня как се изпълнява слайс. Нямам никаква представа какво мога да очаквам от себе си“, коментира през март Федерер пред репортери.

Първият си изобщо двубой в основна схема на турнир от Големия шлем Федерер изигра на „Ролан Гарос“ през 1999-а година, когато отстъпи в първия кръг пред Пат Рафтър.

Едва ли швейцарецът ще бъде сред големите фаворити в турнирите на червено, но при силна серия в Мадрид и Париж ще получи шанса да натрупа точки и евентуално да се изкачи в ранглистата преди двубоите на трева, където очакванията към него ще бъдат значително по-големи.

Александър Зверев (№3 в ранглистата), точки да защитава: 2570:
Монте Карло: 360 (полуфиналист)
Мюнхен: 250 (шампион)
Мадрид: 1000 (шампион)
Рим: 600 (финалист)
Ролан Гарос: 360 (четвъртфиналист)

21-годишният Зверев е единственият представител на Топ 10, който започна участието си на червено тази седмица. Това стана факт, след като Саша прие „уайлд кард“ от турнира в Маракеш, където може да спечели 250 точки. Германецът се надява да си възвърне самочувствието и формата именно в сезона на клей, след като разочарова в първите месеци от годината.

След Надал, Зверев е тенисистът, който има да защитава най-много точки в следващите 9 седмици. Миналата година той се наслади на невероятна кампания на червено, спечели 2 титли, игра на 3 финала и записа най-доброто си класиране в турнир от Големия шлем към онзи момент.

Доминик Тийм (№5 в ранглистата), точки да защитава: 2240:
Монте Карло: 180 (четвъртфиналист)
Мадрид: 600 (финалист)
Рим:10 (II кръг)
Лион: 250 (шампион)
Ролан Гарос: 1200 (финалист)

Няма да сгрешим ако кажем, че Доминик Тийм се чувства най-добре на червени кортове. Той е един от тримата в историята, които са побеждавали Рафаел Надал на клей три пъти. Другите двама са Новак Джокович и Гасто Гуидо.

Тийм ще започне участието си на червено с приповдигнато настроение, след като миналия месец успя да спечели първата си Мастърс титла, побеждавайки Роджър Федерер на финала в Индиън Уелс. Първата спирка на австриеца ще бъде в Монте Карло, където той ще е №4 в схемата.
„Червените кортове са моят дом и това е нещо, което никога няма да се промени. Това е любимата ми настилка, израснах на нея. Винаги, когато стъпя на клей, се чувствам отлично“, споделя самият Тийм.

14 от 19-те участия във финали на Тийм са именно на червени кортове. Австриецът е единственият тенисист, който през 2017 и 2018 успя да победи (по веднъж) Рафаел Надал на клей.

Кей Нишикори (№6 в ранглистата), точки да защитава: 970:
Монте Карло: 600 (финалист)
Мадрид: 10 (I кръг)
Рим: 180 (четвъртфиналист)
Ролан Гарос: 180 (IV кръг)

През 2014 година Кей Нишикори стана първият японец, който печели титла на клей, триумфирайки в Барселона. На „Ролан Гарос“ Нишикори стига минимум до IV кръг (осминафинали) всяка година от 2015 насам. Голямото предизвикателството пред Нишикори започва още идната седмица в Монте Карло, където той има да защитава 600 точки. Миналата година в Княжеството той се поздрави с победи над Марин Чилич и Александър Зверев, преди да отстъпи пред Рафаел Надал в двубоя за трофея.

„Не играя толкова лошо или ужасно. Трябва да бъда с високо вдигната глава, защото сезонът на клей идва. Това е напълно нова обстановка. Ще се опитам да си отпочина, да тренирам пълноценно и да бъда готов за Монте Карло“, каза Нишикори след отпадането си в Маями миналия месец.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини