Великите тенис серии



08-04-2011 17:16 | Николай Драгиев

С победата си над Рафаел Надал във финала на "Мастърс 1000" в Маями Новак Джокович записа своята 24-а поредна победа през 2011 година.

 

Макар още да не е приключила, серията на Джокович все още е далеч от най-добрите постижения през годините.

 

Ето и някои от най-добрите примери в това отношение:

 

* Джон МакЕнроу - Седемкратният шампион в турнири от "Големия Шлем" печели 39 поредни победи с началото на сезон 1984. Неговата серия е прекратена от Иван Лендъл във финала на "Ролан Гарос". Това е и загуба, която Големия Мак определя като една от най-тежките в кариерата му.

 

* Щефи Граф - В 17-годишната си кариера Граф има много невероятни постижения. Най-добрата й година безспорно е 1988, когато тя печели и четирите турнира от "Големия Шлем", а освен това прибавя и Олимпийска титла. Това е наречено "Златен Голям Шлем" и не е постигано повече.

 

* Пийт Сампрас - Американецът има записани шест поредни години, в които завършва сезона като №1. Постижение, което дори Роджър Федерер не е подобрил.

 

* Роджър Федерер - Неговите 23 поредни полуфинала на турнири от "Големия Шлем" са нещо изумително. Освен това той има и рекорд от 237 поредни седмици начело на ранглистата.

 

* Мартина Навратилова - Ако серията на Джокович е добра, то представете си какво е да спечелите 74 двубоя поред. Нещо, което Мартина Навратилова реализира през 1984. Това е и най-дългата серия изобщо в тениса, а навярно няма и да бъде подобрена.

 

Има още куп други впечатляващи серии в историята на тениса. Такива са шесте поредни титли на Уимбълдън за Мартина Навратилова или петте поредни на Бьорн Борг и Роджър Федерер, отново в Лондон. Федерер има пет поредни трофея и на US Open. Щефи Граф пък постига 13 поредни финала в турнирите от топ 4.



Коя е вашата любима серия сред тези или извън посочените?




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини