Защото "Ролан Гарос" е уникален



09-04-2011 15:04 | Николай Драгиев

Според директора на Откритото първенство на Франция Жилбер Исерн решението шампионата да остане в комплекса "Ролан Гарос" в сърцето на Париж е най-доброто решение. Според него това прави още по-уникален турнира и го прави по-различен от останалите надпревари от "Големия Шлем".

 

"Решението е подобно на това, което взе Бърни Екълстоун във Формула 1. Той не си позволява да премахне състезанието в Монако, тъй като то е уникално, макар да не е като останалите в календара," обоснова се Исерн, който участва в трескавата подготовка за тазгодишния турнир в Париж.

 

През изминалия февруари Френската тенис федерация реши да не променя локацията на турнира, въпреки че бяха представени три проекта, чрез които да бъде изграден мащабен комплекс извън Париж, който да домакинства състезанието.

 

Сегашният комплекс "Ролан Гарос" далеч не може да съперничи като мащабност на останалите три турнира в "Големия Шлем". Все пак оставането в центъра на Париж е било най-евтиния възможен вариант, макар да се предвиждат също големи инвестиции.

 

"Сега сме готови да инвестираме 250 милиона евро. Ако бяхме взели решение за преместване, щяха да ни трябват 500-600 милиона," обясни Исерн.

 

В момента "Ролан Гарос" заема площ от 8,5 хектара докато Уимбълдън например, се простира на 18,5. Все пак от 2016 в Париж ще се появи още един корт за 8000 души, който ще бъде оборудван с подвижен покрив. Така "Ролан Гарос" ще порасне до 13-14 хектара.

 

Според Исерн това ще увеличи посещаемостта от 450 000 души за двете седмици до 600 000.

 

Също така се предвиждат нощни сесии на кортовете в Париж, които да доведат до още по-голям интерес. "Да останем в столицата бе искано и от нашите спонсори, но не бе решаващият фактор. Играчите също харесват сегашното място, тъй като то е съвсем различно от всичко друго. Важното е че запазихме идентичността си," смята още Исерн.

 

Откритият шампионат на Франция започва на 22 май тази година.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини