България организира професионален турнир по скуош



10-05-2019 12:50 | Tennis24.bg

За първи път в България ще се проведе професионален турнир по скуош. Спорт, който през последните години набира популярност не само у нас, но и в целия свят и от аматьорско забавление се превърна в професионален спорт. Dominos PSA Cup Sofia ще се проведе между 30 май и 2 юни в Sofia Squash Center. Турнирът е част от световната федерация по скуош - The Professional Squash Association (PSA) и ще носи точки на играчите в световната ранглиста.

За България ще играят първата ни ракета Стоил Жилев, най-добрата ни състезателка при младежите Калина Цонева. Другите ни състезателки са Найме Нуриева и Симона Линчева. Също така ще участва и треньорката в Ориндж Скуош - Бистра Манева.

От чужбина идва третата ракета на Испания Карлос Корнес. Идва също един от лидерите на холандския отбор Пиедро Швеертман, както и шампионката на Европа до 19 години Карина Тима и основната и претендентка от Украйна Надя Усенко. Ще има състезатели от Англия, Германия, Пакистан, Гърция, Турция, Австралия, Финландия, Норвегия, Италия, Ирландия, Испания, Хърватска, Румъния, Словакия и Колумбия.

"Изключително сме щастливи, че организираме подобен турнир. Тази година ще бъдем част от Satellite Tour, но амбициите ни са до няколко години да сме в официалната програма на PSA. В България ще дойдат топ играчи, които отговарят на световните стандарти, а престижните възможности на турнира го превръщат в привлекателна възможност за участие. Сигурни сме, че събитието ще бъде незабравимо - всеки, който иска да се забавлява, е добре дошъл", сподели Ники Николов, представител на Dominos PSA Cup Sofia.

Скуошът е ракетна игра, която се практикува на корт с четири стени с малко гумено топче. Родината на скуоша е Англия, като спортът възниква в някои от най-престижните училища към средата на 19 век. В началото на 20 век играта става популярна по целия свят, създават се асоциации и се дефинират официални правила. Скуошът все още не е официален олимпийски спорт, но се очаква да влезе в програмата на Олимпийските игри скоро.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини