Циципас успя! Надал остава без титла през 2019-та



12-05-2019 08:30 | Николай Драганов

Световният №9 Стефанос Циципас извоюва една от най-големите победи в своята кариера, след като победи петкратния шампион Рафаел Надал на полуфиналите на "Мастърс" турнира в Мадрид. 


20-годишната звезда на гръцкия тенис записа първи успех над Надал в четири мача помежду им след 6:4, 2:6, 6:3 в отделните части. Двубоят продължи 2 часа и 34 минути, след които Циципас се класира на втория си "Мастърс" финал. Първият случай беше през миналата година в Канада, когато той отстъпи именно на Надал в битката за титлата.


"Тази победа означава всичко за мен. Наистина съм много щастлив, че се доказах днес. Изиграх един от най-добрите си мачове през годината. Много съм щастлив, че се борих. Наслаждавам се на тениса, наистина е прекрасно, че съм способен да играя по този начин. Днешната победа ми носи наистина неописуемо усещане", коментира Циципас след успеха си.


"Не можете да си представите колко е освобождаващо. Невероятно е. Не искам да го казвам, но в един момент бях изгубил надежда. Загубих три пъти подред от Рафа. Загубих в Торонто, когато бях много близо, което ми даде увереност, че мога да се справя по-добре в бъдеще, но след това загубих тежко отново (в Мелбърн). Наистина съм много щастлив, че преодолях това психически. Да го победя на клей прави победата още по-специална", добави Циципас. 


Негов съперник на финала ще бъде световният №1 Новак Джокович, който се наложи над Доминик Тийм след два тайбрека в другия полуфинал. Стефанос и Ноле имат един сблъсък помежду си до този момент - през миналата година на въпросния "Мастърс" в Канада, когато сърбинът допусна една от малкото си загуби във втората част на сезона и отстъпи на Циципас след 6:3, 6:7(5), 6:3. 


Благодарение на победата си над Надал, дори да загуби финала, Циципас ще се изкачи до рекордната за себе си седма позиция в световната ранглиста. Той води класацията за победи в тура през сезона с 27 такива. От началото на кампанията е спечелил две титли - в Марсилия и Ещорил, като един от четиримата играчи, взели повече от един трофей през 2019-та досега. 


За прогресът му свидетелства и фактът, че през миналата година той беше №40 в света и загуби в първи кръг в Мадрид. 


От своя страна Рафаел Надал остава без титла през 2019-та година, като до този момент през сезона претърпя неочакван брой разочарования в турнирите на клей, като не успя да спечели в Монте Карло, Барселона и Мадрид. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини