Юрген Мелцер надигра Федерер в два сета (видео)



15-04-2011 15:14 | Николай Драгиев

Световният номер 9 Юрген Мелцер поднесе най-сериозната изненада на "Мастърс 1000" турнира в Монте Карло. Австриецът, който не бе печелил сет срещу Роджър Федерер, надви швейцареца след 6:4, 6:4 и достигна полуфиналите на надпреварата в Княжеството. Така той ще спори за място на финал с Давид Ферер (Испания).

 

Левичарят от Австрия вече има победи над първите трима в света - победи Новак Джокович на "Ролан Гарос" 2010 от 0:2 сета, а малко след това се справи със световния номер 1 Рафаел Надал на "Мастърс 1000" в Шанхай през октомври.

 

"Не мисля, че играх лошо. По-скоро показах прилично ниво," сподели Федерер. "В крайна сметка това е първата седмица на клей, така че не съм очаквал да бъда в топ форма. Ако бях постигнал подобно ниво, щеше да е приятна изненада. Мисля, че направих солиден турнир. Мелцер игра много добре във важните моменти," призна още швейцарецът.

 

В началните минути на двубоя Мелцер получи проблем в горната част на гърба, заради което му бе оказана лекарска помощ. Пред погледа на Рафаел Надал Мелцер се върна на корта и успя да наложи контрол над срещата. Той проби за 3:2, реализирайки единствената си точка за пробив в сета.

 

Австриецът показа много разнообразна и агресивна игра, но в същото време допусна само осем непредизвикани грешки. Коронният му удар - къса топка от бекхенд също действаше успешно. Той спаси всичките четири възможности за пробив пред Федерер и затвори с 6:4, взимайки първи сет в мачовете си с бившия номер 1. 

 

Двубоят се игра и при доста ветровито време, което определено не бе по вкуса на Федерер, докато Мелцер се справи с условията доста по-успешно.

 

Федерер не показа подобрение в играта с началото на втория сет. Мелцер се възползва и отново проби рано. Излизанията на мрежата за Мелцер също в повечето случаи бяха успешни, а двамата направиха и доста забавни разигравания при филето, зарадвали публиката.

 

Решителният гейм във втория сет бе при 4:3 и сервис за Мелцер. В битка продължила 10 минути левичарят издържа на нечовешкото напрежение, спаси няколко точки за пробив и стигна до 5:3. Малко по-късно затвори с 6:4.

Така Мелцер сложи край на серията на Федерер от 13 поредни полуфинала, започнала след Уимбълдън 2010 за Маестрото от Базел.

 

Юрген Мелцер и Давид Ферер са играли общо пет пъти до момента. Испанецът води с 3:2, но в последните им две срещи победите са за Мелцер. Особено впечатляваща е тази на "Ролан Гарос" 2010, когато Мелцер печели с 3:0 сета.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини