Дел Потро трябва да стисне зъби отново



21-06-2019 15:35 | Станко Димов

Кариерата на Хуан Мартин дел Потро е белязана от много върхове и спадове. Двуметровият аржентинец ще се изправи пред поредно предизвикателство, след като през седмицата стана ясно, че отново е счупил капачката на дясното си колено. Абсолютно същата травма Дел По получи и миналия октомври, а в резултат на нея отсъстваше близо шест месеца от тура.

За Дел Потро няма тайни във възстановителния процес. Той, на практика, пропусна две години (2014, 2015) заради контузия в китката на лявата ръка и претърпени три операции. Години преди това оперира и китката на дясната си ръка, заради което пак бе за дълго в лазарета. За съжаление на шампиона от US Open 2009 ще му се наложи пак да стисне зъби и търпеливо да изчака момента, когато отново ще бъде напълно здрав и готов да направи поредното си завръщане сред елита на професионалния тенис.

В следващите редове ви предоставяме кратка ретроспекция на върховете и спадовете на Дел Потро, които белязаха кариерата му до момента:  

2006: На „Ролан Гарос“ участва за първи път на турнир от Големия шлем, когато е на 17 години. Приключва годината като най-младият състезател в Топ 100 на ранглистата.

2009: Побеждава Рафаел Надал на полуфиналите и Роджър Федерер на финала, печелейки първата си титла от Големия шлем на US Open.

2010: Бележи личен рекорд, достигайки до четвъртото място в света. В този момент обаче се появяват проблеми с дясната китка. Подлага се на операция през месец май и не е в състояние да защитава титлата си от Ню Йорк.

2011: Започва сезона като №258 и го приключва като №11.

2012: Изкачва се до седмото място в света и побеждава Новак Джокович в битка за бронзов медал на Олимпийските игри в Лондон.

2013: На Уимбълдън достига до първия си полуфинал в турнир от Големия шлем след триумфа на US Open. Отстъпва в оспорван мач пред Новак Джокович. Завръща се в Топ 5 на ранглистата.

2014-15: Появяват се проблеми в лявата китка и се подлага на операция през месец март. Нараняването е толкова сериозно, че се налага да претърпи още две операции. В този момент Дел Потро се опасява дали изобщо ще успее са се върне на корта.

2016: През февруари най-накрая се завръща в Тура, като е №1042 в ранглистата. Въпреки че не направи пълен сезон, годината донесе няколко много емоционални моменти на Дел Потро: спечелване на сребърен медал от Олимпийските игри в Рио де Жанейро и триумф в отборната надпревара за Купа „Дейвис“. На финала в Загреб срещу Хърватия Дел Потро е с основен принос за победата на „гаучосите“, след като успява да обърне Марин Чилич от 0:2 до 3:2 сета в епичен мач. Приключва годината като №38.

2017: В Ню Йорк достига до първия си полуфинал в турнир от Големия шлем за последните 4 години. Губи от бъдещия шампион Рафаел Надал.Приключва годината като №11 в света.

2018: Завръща се в Топ 10 през януари. В Индиън Уелс печели първата си титла от Мастърс 1000 сериите, като на финала отразява мачбол и прави обрат срещу Роджър Федерер. През август записва нов личен рекорд в ранглистата, достигайки до №3 в света, след като по-рано през сезона е играл на полуфиналите на „Ролан Гарос“ и на четвъртфиналите на Уимбълдън. И в двата случая губи от Рафаел Надал. На US Open побеждава Рафаел Надал (испанецът се отказва след два сета игра) и се класира за финала, където отстъпва пред Новак Джокович. На Мастърс 1000 турнира в Шанхай чупи капачката на десния си крак, което слага край на сезона му.

2019: Достига до четвъртфиналите в Делрей Бийч и Рим. Губи от Карен Хачанов на осминафиналите на „Ролан Гарос“. На турнира в Куинс Клъб чупи за втори път капачката на дясното коляно, след като се подхлъзва в края на двубоя срещу Денис Шаповалов.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини