Как ананасът попадна върху трофея на Уимбълдън



Как ананасът попадна върху трофея на Уимбълдън
Свързани турнири
Тагове
14-07-2019 12:50 | Tennis24.bg

За Уимбълдън традицията е всичко. Белите дрехи на състезателите, аристократизмът, ягодите със сметана са част от задължителните елементи, съпътстващи тенис турнира. Такава неделима част е и... ананасът на върха на шампионския трофей.

Да - по-наблюдателните знаят, че на купата има малък ананас. Но защо? Отговорът е неясен и забулен в мистерия.

Настоящата купа на Уимбълдън е различна от тази, която са получавали шампионите в началото. Тя не е първата, не е дори втората, разказва "Евроспорт". Първите две остават постоянно притежание на Уилям Реншоу, който още през 19-и век ги печели три пъти поред.

Затова директорите на турнира решават да поръчат нов трофей, който никога да не става притежание на шампиона, без значение колко пъти е спечелен. Най-добрата фирма за направата на трофеи по онова време е базираната в Бирмингам Elkington and Co. Компанията обаче фалира през 1963 г. и много малко от архивите ѝ са запазени.

В момента шампионите получават купата при награждаването, но след това тя остава на "Ол Инглънд клъб", а победителите взимат умалено копие.

Колкото до ананаса - най-разпространената теория за появата му на трофея е свързана с това, че много преди началото на Уимбълдън този плод е смятан за един от символите на богатството и могъществото на английската корона. През 1698 г. крал Уилям III поръчва за двореца в Кенсингтън специална посребрена маса, чиято декорация включва фигура на ананас в реален размер. Този плод има специално значение за Уилям, тъй като първият култивиран в Европа ананас е дошъл от Холандия. Това става във време, в което Холандия и Франция всячески си съперничат за лидерската позиция в изкуството на градинарството.

Дали създателят на трофея на Уимбълдън е вложил същия смисъл при поставянето на ананаса върху купата не е известно. Но е факт, че нещата, които ананасът е символизирал векове преди това – висок обществен статус, престиж, богатство и успех – прилягат напълно на носителя на титлата на тенис турнира в Лондон.

Източник: "Дневник"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини