Тенис топките ще стават по-големи. Въпросът е кога?



22-04-2011 16:13 | Николай Драгиев

В днешния тенис сервиращите с брутална сила гиганти доминират и стават все повече. Те са предвождани от Иво Карлович. "Кралят на асовете" постигна 251 км/час преди месец в турнира за Купа "Дейвис".

 

Веднага след него се нарежда Анди Родик, който два пъти е постигал 249 км/час. 20-годишният Милош Раонич пък вече има записани 246 км/час на сметката си.

 

Но ако процесът продължи и скоростта на сервисите става все по-висока, то тогава ще изникне сериозен проблем - разиграванията ще бъдат рядкост.

 

"Играчи като Раонич и Карлович комбинират изключителна техника със своя ръст, за да генерират такава скорост," обяснява в предаване на CNN бившият шампион от Уимбълдън Пат Кеш.

 

"Изглежда единственото решение, за да бъде намалена скоростта на сервисите, е едва ли не да се наложи лимит за големината на състезателите или да ги поставим да сервират от дупка," шегува се още Кеш.

 

Но има и алтернатива. През 2002 година още Международната Тенис Федерация (ITF) е включила в официалните си правила по-голяма тенис топка.

 

Тя се нарича "Type 3" и ще влезе в употреба при нужда от "ограничаване на доминиращата сила на сервиса и увеличаване на разиграванията".

 

Планира се диаметърът на сегашната топка да бъде увеличен с 6%. Това означава, че топката ще лети по-бавно, съпротивлението ще се увеличи, а също и нейният отскок.

 

"Тази топка ще влезе в употреба в момента, в който асовете в професионалните турнири се увеличат," обяснява един от специалистите в областта към ITF Джейми Капел-Дейвис.

 

"От 2002 година броят на асовете не е нараснал драстично. В случай, че този процес се обърне и точките от начален удар се увеличат, то тези топки ще се използват," допълва той.

 

Проучванията на специалистите от ITF са категорични, че въвеждането на по-големите топки е въпрос на време и със сигурност ще се случи. Средната скорост на сервиса при мъжете се е увеличил от средно 209 км/час през 2002 до 221 км/час за 2010.

 

Сегашните играчи са по-големи и здрави, а освен това технологиите при ракетите също спомагат за този процес. С новите топки обаче те ще загубят до голяма степен предимството си. "В Америка са запознати с тези топки от няколко години и никой не ги харесва. С тях е почти невъзможно да направиш печелившо воле. Ако те бъдат въведени, тенисът ще заприлича на видео игра и разнообразието ще изчезне," предрича Пат Кеш.

 

Капел-Дейвис също признава, че не очаква всички да са доволни от предложеното решение. "Играчите трябва да удрят много по-силно топката, за да могат да постигнат същия ефект с ударите си. Освен това нашите проучвания показват, че така състезателите ще се уморяват по-лесно."

 

Освен това, ако сервисът на състезателите стане още по-доминиращ, мачовете ще станат много кратки. Така тенис турнирите няма да бъдат атрактивни за зрителите. В този момент пред ITF няма да има избор какво трябва да бъде предприето.  

Вариантът за новите топки




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини