Федерер: Не съм фаворит, но мога да спечеля



Федерер: Не съм фаворит, но мога да спечеля
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
24-08-2019 14:32 | Николай Драганов

Роджър Федерер е петкратен шампион от US Open, но всички тези победи дойдоха в последователни сезони между 2004 и 2008-ма година. Въпреки това, 11 години по-късно, швейцарецът пристигна в Ню Йорк в преследване на 21-ва титла от Големия шлем.


"Говорихме се на тренировка онзи ден, че тази година се чувствам най-добре, идвайки на US Open, от много години насам. Не беше лесно в последно време. Преди две години имах проблемите в гърба, наложи ми се да играя ранни петсетови двубои. През миналата година имах големи проблеми с жегата срещу Милмън... през 2016-та пък изобщо не играх. Не знам защо се получаваше така, а със сигурност и здравословните проблеми изиграха роля", припомни си Федерер.


Световният №3 има 85 победи и 13 загуби в Ню Йорк, но отдавна не му се отдава да усети вкуса на крайния успех. Тази година той ще направи един от последните си опити да го стори, при това с пресен спомен от драматичния финал на Уимбълдън, загубен от Джокович, в който Маестрото имаше две точки за 21-ва титла от Шлема. На US Open ситуацията ще по-различна от психологическа гледна точка, тъй като самият Федерер признава, че не се разглежда като фаворит.


"Не се подлагам на допълнително напрежение. Знам, че ще бъде тежко. Не пристигам тук като фаворит, както може би през 2006-та и 2007-ма. Достатъчно наясно съм как да подходя психологически към този турнир. Онова, от което съм горд, е колко постоянен бях в последната година и половина - две. Играя добре в Големия шлем в последно време, което е чудесно. Също така, победата над Рафа на полуфиналите на Уимбълдън беше голям успех за мен. Финалите, начинът по който играх срещу Джокович в Лондон - това ще ми даде увереност", добави швейцарецът.


Относно емоциите си след загубата на финала на Уимбълдън, Федерер разказа: "Страдах в първите няколко дни. В същото време бях на почивка с децата си. Нямах чак толкова много време, за да мисля за пропуснатите възможности. Нареждах масата и живота си с моите четири деца, карах наоколо в прекрасната ми родина Швейцария. Понякога ти изниква в ума - ох, можех да направя това или онова. На следващия ден пиеш чаша вино със съпругата си и си ислиш - полуфиналът беше много добър, дори финала беше много добър. Преминаваш през фази. Борихме се много здраво, все някой трябваше да спечели. Новак беше човекът на деня. Беше много корав. Не знам. Бил съм в сходна позиция и преди, имал съм тежки загуби. Също така и много велики победи. По-скоро бях ядосан, а не тъжен. Това ми помогна да го преживея по-лесно, отколкото ако бях тъжен".


След Уимбълдън швейцарецът игра в Синсинати, като беше победен в трети кръг от Андрей Рубльов. Статистиката обаче е интересна - в трите случая, в които е губил толкова рано в Синсинати, след това е спечелил US Open.
"Щастлив съм от нивото, на което е играта ми. Може и да е за добро, че загубих рано в Синсинати - кой знае. Може би е едно от онези неща, които трябва да се случат, както когато спечелих в Мелбърн, загубих в Дубай на старта през 2017-та, а след това спечелих Индиън Уелс и Маями. Може би сега е същото - изиграх страхотен Уимбълдън, може би трябваше да бъда отстранен в Синсинати, да се събера, да тренирам здраво. Това и направих. Готов съм за US Open. Ще бъде трудно да спечеля, няма съмнение в това. Чувствам се като част от групата играчи, които могат да го направят", завърши Федерер.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини