Григор записа един от най-добрите си сезони в Големия шлем



09-09-2019 16:20 | Tennis24.bg

С отпадането си на полуфинала на Откритото първенство на Съединените щати Григор Димитров приключи участията си  в турнирите от Големия шлем за 2019 година.

За разлика от колебливото представяне на българина през сезона, в двубоите от Шлема той записа успешни изяви в три от четирите най-престижни състезания в тениса. Димитров постигна девет от 16-те си победи за годината точно в тях и допусна четири загуби от общо 16. Само два пъти той е записвал повече победи в Големия шлем – 12 през 2014-а и 11 през 2017 г.

Като награден фонд Григор е спечелил 1 364 806 долара от участията си в Големия шлем от всичките 1 672 950 получени през 2019 г.

Като резултати безспорно 28-годишният българин постигна своя връх в Ню Йорк. Той изигра третия си полуфинал в Шлема в своята кариера след тези на Уимбълдън през 2014-а и на Откритото първенство на Австралия през 2017 г. Така единствено на „Ролан Гарос“ все още не е стигал до карето на най-добрите.

За разлика от другите два свои полуфинала обаче Димитров в Ню Йорк стигна до финалната четворка след победа над рекордьора по титли в Големия шлем Роджър Федерер, от когото имаше само загуби. За първи път в тези турнири хасковлията записа успех срещу един от Голямата тройка, в която са още Джокович и Надал.

Димитров започна годината с осминафинал в Мелбърн. Той победи по пътя си Янко Типсаревич, Пабло Куевас и Томас Фабиано преди да отстъпи в четири сета на Франсис Тиафо.

През май в Париж Григор изравни най-доброто си постижение, като достигна до трети кръг. На „Ролан Гарос“ той отстрани пак Типсаревич, а след това и поставения Марин Чилич в пет сета. След това в мач, продължил два дена, българинът отстъпи след три тайбрек сета на Стан Вавринка.

Най-слабото представяне в Шлема за сезона Гришо записа на Уимбълдън през юли. В Лондон той поведе с 2-0 сета на квалификанта от Франция Корентен Муте, но в крайна сметка загуби.

Представянето на US Openи петте поредни победи със сигурност ще възвърне самочувствието на Григор Димитров, от когото очакваме добри резултати до края на сезона. Що се отнася до турнирите от Големия шлем, надяваме се достигалият до №3 в света да направи и последната крачка и да запише първи финал за български тенисист на единично.

До момента само Мануела Малеева има титла в Шлема. През 1984 в Ню Йорк тя спечели на смесени двойки с Том Гъликсън. Точно 10 години по-късно сестра ѝ Катерина игра, отново в Съединените щати, финал на двойки заедно с Робин Уайт, в който отстъпиха на Яна Новотна и Аранча Санчес.

Любомир Тодоров, БНР

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини