Рафаел Надал продължи да пише история и на Великден



24-04-2011 19:06 | Николай Драгиев

Световният номер 1 Рафаел Надал продължава да твори история с невероятното си представяне на клей. Испанецът спечели турнира от категорията "Мастърс 500" в Барселона за шести път в своята кариера. Той победи във финалния двубой на тазгодишното издание Давид Ферер с 6:2, 6:4.

Това е 31-а титла на Рафа в неговата кариера в турнирите на червено и общо 45-а. Едва двама души имат повече отличия на тази настилка от Надал - Томас Мустер и Гийермо Виляс.

Намиращият се в перфектна форма Давид Ферер пък инкасира 10-а поредна загуба от Надал на клей и за пореден път показа, че няма нужните оръжия да му се противопостави в тези условия. Ферер записа и трета загуба във финал в Барселона.

Надал започна отлично двубоя и показа дори още по-добра игра от нивото, което демонстрира в Монте Карло преди седмица. Той поведе с 4:1 след два пробива.

Ферер съумя да върне един от тях, но след това, въпреки невероятната си упоритост, бе сломен от световния номер 1. Надал се справи с агресивния съперник и взе първата част - 6:2.

Нещо повече - Рафа се възползва от момента и бързо дръпна с пробив за 2:0 във втория сет. Срещу повечето тенисисти това щеше да му е достатъчно, за да приключи мача бързо, но не и срещу Ферер.

Световният номер 6 за малко не обърна развитието на срещата с блестяща серия. Той спечели четири поредни гейма за 4:2, но се провали точно когато трябваше да легитимира аванса си до 5:2, със свой начален удар. Ферер нулира преднина от 0:40 за Надал, но в крайна сметка бе надигран.

Надал отвърна по шампионски на предизвикателството и след много борба не просто изравни за 4:4, но довърши съперника бързо - 6:4. С титлата Надал ще прибави 500 точки към актива си за световната ранглиста.

С представянето си Надал показа, че е с класа над втория най-добър състезател на клей в момента Давид Ферер. Така Новак Джокович изглежда единственият, който може да се противопостави на Надал. Двамата могат да се срещнат през май на турнирите в Мадрид и Рим.

Следващата седмица е единствената, в която Надал ще почива в следващия повече от месец, докато Джокович се връща на турнир в родния Белград.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини