След два спасени мачбола: Димитров обърна Багдатис



27-04-2011 15:28 | Станко Димов

Григор Димитров записа една от най-важните победи в кариерата си до момента. Българинът се класира за 1/4-финал на турнира BMW Open в Мюнхен, след като се наложи с 3:6, 7:6, 6:2 над Маркос Багдатис. Победата дойде след повече от два часа игра, а в тайбрека на втория сет Гришо спаси два мачбола на бившия номер 8 в света.

 

Благодарение на успеха Гришо за първи път в кариерата си се класира за четвъртфинал на турнир от ATP. Успехът днес му гарантира 45 точки за ранглистата, както и чек за малко над 11 000 евро. Следващият съперник на нашето момче ще бъде определен от двубоя Теймураз Габашвили - Флориан Майер.

СНИМКИ ОТ ТРИУМФА!


Мачът започна повече от спокойно за Багдатис и Димитров, които спечелиха със завидна лекота първите си сервис-геймове. Секунди след първата пауза българинът сервираше за 2:2 и имаше аванс 40:0. В този момент обаче нашето момче изкара няколко топки в аут и върна Багдатис в гейма. От своя страна кипърецът не почна нова покана и усети, че това е идеалният момент да пробие. Опитният състезател търпеливо изчака своя миг и след като Димитров продължи да греши съумя да пробив.


В следващия гейм имаше нещо като мини-реванш за Гришо. Той стигна до равенство, след като изоставаше с 15:40, но за повече не успя да се пребори - 4:1 и пробивът бе затвърден. В крайна сметка ранният пробив се оказа напълно достатъчен за Багдатис, който след 36 минути игра затвори сета - 6:3.


Лошо за Димитров започна и вторият сет. При резултат 1:1 Багдатис стигна до 0:40 и три поредни точки за пробив. За радост в този момент на помощ на българина се появи началният му удар и след няколко добре пласирани първи сервиса, Гришо спаси подаването си. В следващите няколко минути нови шансове за пробив не се откриха пред никой от конкурентите. И двамата бяха повече от категорични при сервис и с лекота печелеха подаванията си.

 

Особено категоричен бе Димитров, чийто удари започнаха все по-често да попадат на линиите. Така неизбежното се случи - сетът влезе в тайбрек. В допълнителния гейм пък бе всичко друго, но не и спокойно. След като направи мини пробив повече, Багдатис поведе с 6:4 точки и получи два мачбола, при това единия при свой начален удар Димитров обаче направи няколко страхотни уинъра, с които не само изравни резултата, но и стигна до обрат - 8:6 точки.

Преди началото на решителната трета част Гришо нямаше дори една точка за пробив в течение на тези два сета. Това обаче бързо се промени, след като българският талант заигра с още повече самочувствие.


Окрилен от фамозния завършек на тайбрека, българинът започна на много високо ниво и с допълнителна доза самочувствие решителния трети сет. Нашето момче се възползва още от първата си точка за пробив в мача и поведе с 2:1 гейма, обирайки овациите на баварската публика. Рециталът на Гришо продължи с пълна сила и след втори пробив българинът поведе с комфортното 4:1 гейма, осъществявайки огромна крачка към крайния успех.

Запомнящи се от този мач ще останат няколко минаващи удари на Димитров, чрез които той демонстрира своето майсторство. Особено впечатляващи бяха те от бекхенд, който в предишни срещи му създаваше проблеми.

След края на двубоя Димитров бе изпратен топло от публиката в Мюнхен, като преди това раздаде купища автографи на децата около корта.

В момента Гришо заема 69-о място в световната ранглиста, но от новата седмица той ще запише ново рекордно постижение, свързано и със следващите му мачове в Мюнхен.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини