Цонга: Чалънджър-ите ми помогнаха да си спомня защо играя



05-11-2019 11:25 | Николай Драганов

Преди една година по това време Жо-Вилфред Цонга беше извън кортовете заради контузия, а бъдещето му като тенисис беше поставено под въпрос. Французинът тъкмо беше претърпял операция и се намираше в дълъг и труден възстановителен период. 


Това е нещо, което поставя на изпитание духа на всеки един играч. Но за 34-годишният бивш представител на топ 5, завръщането нагоре в ранглистата беше предизвикателство, което си струва.


Желанието му беше очевидно още при завръщането през 2019-та. Но Цонга е принуден да запише турнири от по-ниската категория - "Чалънджър" - за да си върне формата. Дългогодишен представител на Топ 20, французинът за първи път се оказа в "Чалънджър" схема от 2007-ма година насам.


Макар да взема участие само в три такива надпревари, той признава, че това е било безценен опит. И дори такъв, който му е припомнил защо изобщо някога е хванал ракета.


"Причината да запиша такива турнири беше, за да натрупам мачове. Но също така и много други неща. Да участвам в "Чалънджър" турнири ми помогна да си припомня причините, поради които играя тенис. Условията винаги са по-тежки. Винаги има много битка. Срещаш се с играчи, които мечтая да бъдат големи шампиони. Дори хората, които посещеват тези турнири, са различни", коментира той.


И трите турнира са в родината му в Франция, като в два от тях не успява да прескочи четвъртфиналите, но в третия спечели титлата. В края на сезона ще се окаже един от петимата играчи, спечелили турнири от ATP тура и от "Чалънджър" календара. Втората титла от ATP идва веднага, след като е успял да спечели Чалънджър-а в Касис.


През миналата година в "Чалънджър" се завърна Кей Нишикори. Надпревара от тази категория беше част и от програмата на Анди Мъри. 


"Винаги е удоволствие да се включиш в такъв турнир, защото тогава осъзнаваме, че онова, което правим, е специално. В "Чалънджър" турнирите си по-близо до публиката, чуваш какво си говорят и това те кара да се чувстваш добре. Помага ти да придобиеш различен поглед върху кариерата си, върху тениса като цяло и да откриеш отново удоволствието от играта. Няма напрежение", добави Цонга.


Французинът стана играчът, който направи най-голям скок до Топ 50 през годината - с 230 места. През 2018-та той беше под №259, а на 4 ноември - №29 в света. През сезона той спечели две титли от ATP тура - в Метц и Монпелие. 


"Никой никога не трябва да забравя, че да играеш тенис не идва даром", обобщава Цонга. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини