Шампионът Циципас: Близо съм до титла от Големия шлем



18-11-2019 10:43 | Николай Драганов

Стефанос Циципас успя да спечели най-голямата титла в своята кариера, надигравайки с 6:7(6), 6:2, 7:6(4) Доминик Тийм на финала на заключителния турнир на ATP в Лондон. Гръцкият тенисист стори това 12 месеца, след като в края на 2018-та година спечели младежкият финален турнир, който се провежда в Милано.


"Нямам представа как играх толкова добре във втория сет. Нямам идея. Може би просто не мислех толкова много, което доведе до добро представяне и два пробива. Не му дадох много опции, беше отличен сет", анализира представянето си във финала Циципас.


"Беше много странно, за първи път играех с такива нерви на такъв голям турнир. Пробивах, но не можех да задържа. Нещата се решиха в тайбрек и съм много доволен от страхотното си представяне и битката, която предоставих на корта", добави той.


"Подкрепата от трибуните беше феноменална, имах цяла армия зад себе си. Те ми дадоха невероятна енергия. Дадоха ми вяра, че мога да постигна на корта нещата, които искам. Мотивираха ме. Просто ми дадоха много и това е невероятно. Искам да благодаря на всеки един от феновете, които дойдоха да ме подкрепят днес с гръцките флагове. Накараха ме да се чувствам като у дома си", каза още Циципас.


За четвърта поредна година титлата от финалите на ATP отиде при играч, който я печели за първи път. Циципас се присъединява към Анди Мъри, Григор Димитров и Александър Зверев, които печелят трофея за първи път. За последно нещо подобно се беше случило в периода 1988-1991 година, когато Борис Бекер, Стефан Едберг, Андре Агаси и Пийт Сампрас спечелиха титлите за първи път. 

"Беше невероятно. Да държа този трофей е уникално... Този турнир е невероятен, всички вие го направихте толкова емоционален. Никога не съм получавал такава подкрепа на такава фаза. Честно, дължа ви всичко. Атмосферата през цялата седмица беше невероятна", продължи Циципас обръщението си към гръцките фенове, които бяха изпълнили залата в Лондон. 


За първи път той пристига в тази зала през ноември 2016-та година като тренировъчен партньор на някои топ играчи, сред които и Доминик Тийм. Запитан относно това на пресконференцията, той коментира: "Това е невероятно. Точно си спомних. Първата ми среща беше именно с Доминик като негов спаринг партньор. Бях №1 при юношите и получих покана да бъда спаринг партньор за финалите. Мисля, че за първи път излязох на корта именно срещу него. Невероятно, нали? А сега сме на финал. Страхотно, фантастично. Имам невероятна доза респект към него за това, което е постигнал през годините", коментира Стефанос.


Относно бъдещето си, той заяви: "Чувствам, че играта ми се подобрява непрекъснато с вреето. Вярвам, че съм близо до това бъда шампион от Големия шлем. Знам, че това са много силни думи, но наистина чувствам, че принадлежа на таци сцена. Играя срещу най-добрите в света и заради усилията и работата, които влагам всеки ден, заслужавах такъв развой на събитията".


"Иска ми се да можех да предвидя бъдещето. Но не мога. Не можех да предвидя, че в началото на сецона ще бъде на полуфинал на Australian Open. Мислех, че ще се случи по-късно, но дойде неочаквано за мен. Работата е там, че ако аз си кажа - трябва да спечеля титла от Големия шлем сега - просто не работи по този начин. Рафа го е казвал преди - аз не играя, за да спечеля турнира. Аз играя, за да спечеля всеки следващ мач, за който излизам на корта. Ето така работи. Не искам да гледам твърде напред в бъдещето, защото не винаги нещата ще се наредят както си ги представяш", завърши той. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини