Завръщането на Григор Димитров през 2019



05-12-2019 14:02 | Tennis24.bg

В средата на месец август Григор Димитров беше на път да запише най-слабия си сезон в тура от осем години насам. Но, две седмици по-късно, всичко се промени.

Григор Димитров през сезон 2019:

Място в ранглистата в началото на сезона: 19
Място в ранглистата в края на сезона: 20
Промяна в ранглистата: -1
Най-ниска позиция в ранглистата: 78
Най-висока позиция в ранглистата: 19

Мачове на единично (победи / загуби): 24/21 (22/21 в основна схема)
Спечелени титли: 0
Участие на финали: 0

Солидно начало
Бившият №3 в света беше едно от най-големите разочарования през сезон 2018, след като приключи предходната година като шампион от финалите на АТП в Лондон. Българинът така и не успя да надгради играта си, след като спечели най-голямата титла в кариерата си.

Първата част на сезон 2019 не беше впечатляваща за Григор Димитров. Много солидното му представяне на Australian Open, където достигна до IV кръг, беше в контраст със загубата от Джордан Томпсън в Маями. Сезонът на клей в исторически план никога не е бил най-силната част от годината за Димитров, но въпреки това 28-годишният тенисист достигна до III кръг на „Ролан Гарос“ след победи над Янко Типсаревич и 11-ия поставен Марин Чилич.  

Плашещо лято
Проблемите дойдоха през лятото, когато Димитров записа серия от четири последователни загуби. И макар това да не е чак толкова лошо, то нивото на тенисистите, от които Димитров загуби, беше чувствително по-ниско. Поражението от Стан Вавринка на „Ролан Гарос“ не е загуба, от която някой ще драматизира. Същото важи и за поражението от Феликс Оже-Алиасим в Куинс Клъб.

Но българинът беше големият фаворит за спечелване на двубоя си от първия кръг на Уимбълдън срещу Корентин Муте. Квалификантът от Франция никога не беше постигал значими успехи на трева и Димитров сервира за мача при 6:2, 6:3, 6:5, когато никой не предполагаше какво ще се случи. След ужасен крах, 28-годишният българин започна да редува грешка след крешка, срина се психически и за първи път в кариерата си загуби двубой, в който е имал преднина от 2:0 сета.

Но мъките за Димитров не приключиха тук. Кевин Кинг е много постоянен с изявите си в Чаланджър турнирите, но никога в кариерата си не беше побеждавал тенисист от Топ 80. Когато те се срещнаха в Атланта, Кинг беше №405 в света, а Димитров направи още едно ужасяващо представяне, спечелвайки едва 8 от 34 точки при втори сервис.

Друг аспект от проблемите на Димитров беше представянето му срещу Стан Вавринка. От Уимбълдън 2018 до Синсинати 2019, двамата се срещнаха общо 5 пъти, в които победител винаги излизаше швейцарецът. По ирония на съдбата опонент на Димитров в първия кръг на „Роджърс Къп“ в Монреал и в Синсинати беше именно Вавринка.

Пълен обрат
Така достигаме до едно събитие, което промени всичко. Димитров се възползва от жребия си на US Open, а във втория кръг съперникът му на корта Борна Чорич се отказа без игра. Последва страхотно представяне на българина срещу Алекс Де Минор, което му гарантира четвъртфинален сблъсък с Роджър Федерер – тенисистът, с когото дълги години беше сравняван, но така и не беше побеждавал никога. До този момент.

Федерер се бореше с болка в гърба, но това не може да заличи превъзходното представяне на Димитров. Както знаем, победата никога не е сигурна срещу представител на Голямата тройка, но в този ден българинът бе твърд като скала и успя да победи Федерер с 6:2 гейма във финалния пети сет.
И макар българинът да загуби във втория си полуфинал в турнир от Големия шлем (бел.ред. грешка на автора, всъщност беше трети полуфинал), турнирът в Ню Йорк промени всичко. В самия край на сезона Димитров достигна до още един полуфинал – на Мастърс 1000 в Париж, където записа победи над Давид Гофен и Доминик Тийм, преди да отстъпи на Новак Джокович в изключително равностойна битка.

В очакване на 2020
Една от причините, заради която Григор Димитров може да започне новия сезон с избистрено съзнание е много сигурния му ранкинг. 1080 от неговите 1747 точки (62%) дойдоха именно от тези два турнира в края на сезона. Следователно, той разполага с достатъчно време да компенсира лошата първа половина на сезон 2019.

Победата над Федерер може да направи чудеса и с психиката на Димитров. Наричан „Бейби Федерер“ през целия си живот, той се разгневи, когато в третия кръг на „Ролан Гарос“ някой от публиката изкрещя: „Давай, бейби Федерер“. Димитров му отговори: „Да ти приличам на бебе“ и ясно показа, че не харесва това сравнение. Победата му над Федерер би трябвало да го изпълни с увереност.

Друг позитивен сигнал е представянето му в големите мачове. Макар да приключи сезона с 2 победи и 4 поражение срещу Топ 10 играчи, Димитров игра силно във всеки един от случаите. Българинът просто притежава такъв характер, който му позволява да покаже най-добрия си тенис точно в тези блокбъстъри.

Като цяло българинът все още е сила, с която всеки трябва да се съобразява. Той има безумна естествена гъвкавост, вероятно съвпадаща само с тази на Новак Джокович и отличен контрол на топката. Когато удря с увереност, Григор Димитров може да пласира топката във всеки ъгъл на корта много трудно може да бъде спрян. Да се надяваме, че той може да влезе в сезон 2020 с ясна глава и да надгради тази фантастична последна половина на 2019 година.

Автор: Деймиън Къст, lastwordontennis.com.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини