Тийм: Не бих живял другаде, за да пестя от данъци



08-12-2019 12:35 | Николай Драганов

Световния №4 Доминик Тийм коментира пред австрийското издание "Уикенд", че никога няма да стане един от онези играчи, които изместват постоянното си местожителство в държава със специфичен данъчен режим, за да плащат по-малко данъци.


Правилата и спецификата на спорта позволяват това на тенисистите, които за разлика от някои футболисти, които се е случвало да сменят отбора си, водени донякъде от подобни мотиви, просто могат да заживеят другаде - на хартия или не съвсем.


Така например цели 12 от първите 20 играчи в световната ранглиста живеят на места, които са известни със своите специфични данъчни режими и минават за офшорки. 


Най-често това се случва в Монте Карло, където живеят Новак Джокович, Стефанос Циципас, Александър Зверев, Данийл Медведев, Матео Беретини, Давид Гофен, Стан Вавринка и Григор Димитров. Но същото важи донякъде за Флорида в САЩ (Нишикори),  Бахамските острови (Шаповалов и Де Минор), Дубай (Хачанов) и други. 

 

"Този въпрос изобщо не стои пред мен", казва Доминик Тийм относно възможността да се премести в друга държава, за да плаща по-малко данъци. "Монте Карло или Дубай? Не мога да си представя да прекарвам време там, вместо да се прибера у дома. Толкова е красиво в Австрия. Само мисълта да живея другаде би ме подлудила", добавя той, цитиран от De Nela в "Туитър" - потребител, който публикува ежедневно най-различни информации и снимки, свързани с австриеца.


По-късно става ясно, че цитатът е от интервю на Тийм за австрийското издание "Уикенд". В публикуваната версия обаче тези думи не са включени по този начин. В него присъства въпрос за достигнатите от него спечелени пари от наградни фондове - 20 милиона долара, като е запитан дали му е възможно да води нормален живот. Тийм отговаря, че като цяло това е трудно, но има няколко приятели от детството, с които все още са близки. 


"Когато съм в Австрия правя всякакви неща с моите приятели. В тези периоди успявам да презаредя батериите и да се подготвя за завръщане към живота в тура, който е сюрреалистичен", казва той в публикуваната част на интервюто. 


Темата за данъчните обежища е деликатна, като засега във фокуса на вниманието попадат най-вече футболистите. Така например суперзвездата на Барселона Лионел Меси беше осъден през 2017-та година от испанската държава с глоба от над 2 милиона евро и условна присъда от 21 месеца за укриване на данъци. Ситуацията при тенисистите също е обект на икономически и академични дебати в последните години. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини