Младите звезди на България – Михаела Цонева



27-12-2019 08:56 | Tennis24.bg

Михаела Цонева (ТК "Кристи", гр.Дряново) триумфира като двойна шампионка (сингъл и двойки) на Държавното лично първенство по тенис на закрито за юноши до 16 г. в Бургас. Цонева успя да победи на полуфинала Катерина Димитрова (ТК "Пловдив 1981", гр.Пловдив), а на финала Денислава Глушкова (ТК "Дема", гр.София) в мачове от по три сета. Михаела триумфира и с титлата по двойки в тандем с Катерина Димитрова.

 

През този сезон Цонева се представи изключително силно и на международни състезания. Талантливата българка има две титли на сингъл и три по двойки на турнири от Тенис Европа.

 

Михаела стана двойна шампионка на турнира от втора категория Dema cup. Също така е и двойна шампионка на турнира от трета категория в Сливен. На турнира от трета категория в Свиленград е шампионка по двойки и трета на сингъл. И трите си титли по двойки печели в тандем с Мария Танева (ТК "Августа Траяна", гр.Стара Загора).

 

Има две титли по двойки от турнири от пета категория на ITF за девойки. Заедно с Елена Кралева триумфираха на турнирите в София (ТК „Барокко спорт") и Истанбул.

 

В София играе и финал на сингъл . Втора е на сингъл и на турнира в Стара Загора. Има трети места на турнирите от ITF в Букурещ и Санта Марина. Печели 10 титли на Държавни турнири на сингъл и по двойки. През 2018 г. е част от националния отбор на България за девойки до 14 г. ,който печели девето място на Световното първенство. През тази година е избрана за спортист номер 3 на Община Дряново.

 

В рубриката "Младите звезди на България" на 26 декември Българската федерация по тенис представя Михаела Цонева.

- Михаела, разкажи кога започна да тренираш тенис, как и кой те запали по този спорт?

- Когато бях на 9 годишна възраст тренирах акробатика. Тенис кортовете бяха разположени точно до залата, в която тренирах. Баща ми реши да ме запише и тогава много се запалих по този спорт и продължавам да го тренирам и до днес. В началото тренирах в Габрово, но половин година по-късно се преместих да тренирам в Дряново

- Кои са треньорите с които си работила и с които работиш в момента?

- Треньорите при които започнах са Ясен Симеонов, Свилен Мълчанков и Галин Христов. Сегашните ми треньори в ТК „Кристи" са Ивайло Илиев и Йордан Димитров.

- Чувстваш ли подкрепа за това, което правиш?

- Разбира се! Семейството, треньорите и приятелите ме подкрепят изключително много. За това съм им много благодарна.

- Спечели титлата на сингъл и по двойки на Държавното първенство, Колко трудно ти беше по време на турнира и къде слагаш тези титли в кариерата си до момента?

- Преди Държавното първенство в зала се подготвях усилено, защото това е един от най-важните турнири за годината. Участваха най-добрите деца в България и всичките ми мачове бяха много трудни, но най-вече полуфинала и финала. С всеки изминал мач показвах все по-високо ниво и се радвам, че спечелих един от най-важните турнири и завърших годината по-този добър начин.

- Намираме се в края на 2019-а година. Доволна ли си от постигнатото през тази година?

- Да, доволна съм от постигнатото през изминалата година и нивото на игра което показах. Надявам се, че предстоящата година ще бъде още по-успешна и от тази.

- Кое според теб беше най-силното ти представяне през годината?

- Най-силното ми представяне беше на Държавното първенство. Там направих много добри мачове срещу най-добрите момичета на моята възраст в България. Показах много добро ниво на игра и се радвам, че успях да ги победя. Също така се представих много добре и на турнира от ITF в Стара Загора.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през годината?

- Да, че не успях да спечеля турнира от веригата ITF, който се проведе на Барокко спорт в София, но сега съм още повече амбицирана, и работя усилено за да подобря играта си и да го спечеля през следващата година.

- През тази година игра и на турнири от Тенис Европа и на турнири от ITF. Голяма ли е разликата?

- Според мен има разлика между турнирите от Тенис Европа и ITF. Нивото на игра е много по-високо в турнирите на ITF. По-добрите деца на моята възраст предпочитат да играят в турнири от ITF от по-висока категория.

- През миналата година участва на световното първенство до 14 г. Какво е чувството да си в националния отбор и да играеш за България?

- Чувството да си в националния отбор е страхотно. Всички се подкрепяме и си помагаме. Искам да благодаря на съотборничките си Денислава Глушкова и Катерина Димитрова, както и на треньорът ни Тодор Енев с които спечелихме 9-то място на Световното първенство през 2018 година. Чувството да играеш за България за мен е феноменално, защото е изключителна чест да се състезавам за родината си.

- Успя да спечелиш и титли от турнири по двойки. Харесваш ли играта по двойки и какво ти дава тя?

- Да, харесвам играта по двойки, защото там имам по-голяма свобода да правя различни комбинации и отигравания с партньора си, но също така са синхронът и разбирателството са много важни в играта по двойки.

- Към какво ще бъда насочена подготовката. На какви турнири ще наблегнеш през следващата година?

- През 2020 година с екипа ми мислим да наблегнем на повече турнири от втора, трета и четвърта категория на ITF. Също така ще играя и на Държавното първенство на открито.

- Върху какво трябва да работиш най-много?

- Най-много трябва да наблегна върху физическата подготовка, а относно играта ми трябва да подобря сервиса и форхенда.

- Имаш ли идол в тениса на който искаш да приличаш ?

- Да, много искам да приличам на Гаел Монфис.

- Ще имаш ли възможност за почивка по празниците?

- Празниците ще изкарам със семейството си.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Обичам да слушам музика и да излизам с приятели.

- Имаш ли хоби?

- Обичам да готвя.

- Как успяваш да съчетаваш училището и тренировките?

- От около един месец минах на самостоятелна форма на обучение, така че имам повече време за тренировки.

- Какво си пожелаваш за следващата година?

- Пожелавам си много здраве и успехи!

 

Източник: БФТ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини