"Екип" определи Надал за Шампион на шампионите



28-12-2019 17:44 | Николай Драганов

Авторитетното френско спортно издание "Екип" определи Рафаел Надал и американската гимнастичка Симон Байлс за "Шампиони на шампионите" при мъжете и жените през 2019-та година.


Надал печели отличието на "Екип" за четвърти път след 2010, 2013 и 2017-та година. Любопитна подробност е, че през 2017-та година той раздели отличието с Роджър Федерер. 


През този сезон Надал спечели титлите от "Ролан Гарос" и US Open, както и два "Мастърс" трофея - в Рим и Монреал, а също така и Купа "Дейвис" със своята Испания.


Рафа спечели 513 точки и успя да изпревари шампионът от Формула 1 Люис Хамилтън, който остана втори с 413 точки. Трети е скиорът Марсел Хиршер. 


Преди дни Рафа остана втори зад Хамилтън в класацията за европейски спортист на годината, която се връчва от европейски спортни агенции. 


Четирите отличия на Надал в класацията на "Екип" означават, че той изравнява Роджър Федерер, който също има толкова. Рекордът на Юсеин Болт, който пет пъти е бил определян за "Шампион на шампионите". 


Надал бе попитан от "Екип" дали той или Федерер е по-добрият играч, а испанецът отвърна: "Зависи от моментната форма. Ако аз съм в топ форма, съм по-добър, но при обратната ситуация - той е по-добър. Коректно е да кажа, че няма големи разлики между нас. Кой е най-добър? Ако съм честен, трябва да кажа: не знам".


Класацията "Шампион на шампионите" съществува от 1946-та година и е създадена само за френски спортисти, но от 1975-та има категория "най-добър спортист в света". 


"Наградата значи много, тъй като идва от френско издание. Франция е една от най-важните държави в моята кариера след Испания. Ще е трудно да изравня рекорда на Юсеин Болт, но съм много щастлив и с четири отличия", добави Надал. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини