Анди Мъри твърдо "за" секс преди тенис



03-05-2011 16:56 | Николай Драгиев

Много спортисти не си позволяват да правят секс преди важни състезания. При някои това дори е строго правило - с цел да могат да се съсредоточат изцяло върху предстоящото събитие.

Британският тенисист номер 1 Анди Мъри обаче признава, че не може да си обясни подобно поведение и самият той предпочита да прекарва часовете дори преди най-тежките си мачове, в леглото с приятелката си Ким Сиърс.

Самият Мъри дори разкрива, че с неговия натоварен график, ако не си позволява подобно нещо по време на турнирите, означава почти да не прави секс през цялата година.

"Аз не съм от тези спортисти, които си налагат подобно ограничение преди мач. Тенисът не е като бокса. Спомням си треньорът на един от боксьорите в тежка категория категорично забраняваше на своя възпитаник, да прави секс шест седмици преди бой. Ние обаче играем всяка седмица и с подход като боксьорите означава никога да не правим секс," обосновава се Мъри пред "Ел Мундо Депортиво".

Според повечето учени обаче няма никакво основание да се смята, че сексът наистина оказва негативно влияние върху възможностите на атлетите.

Според Иън Шриър, който се занимава със спортна медицина има два варианта, при които сексът евентуално може да има негативен ефект.

"Първият е свързан това, че може да се чувствате уморени на следващия ден, но това е недоказано. Също така може да се отрази на психологическото ви състояние, но това не е изследвано," смята той.

За професор Емануел Джанини, който изследва ефектите от подобно въздържание, сексът преди мач може да доведе по-скоро положителни резултати.

Джанини твърди, че сексът стимулира производството на тестостерон, който пък повишава агресията.

"След три месеца без секс, което не е рядко срещано при спортистите, тестостеронът драматично спада до нива като при децата," допълва той.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини