Мико, Алекс и Адриан: Успехът ни не е плод на случайност



12-01-2020 10:03 | Николай Драганов

Димитър Кузманов, Александър Лазаров и Адриан Андреев се завърнаха на българска земя след участието си на ATP Cup в Австралия. След 11 часа закъснение те излетяха от Дубай и пристигнаха в София 30 минути след полунощ. Въпреки тежкото пътуване, родните тенисисти бяха в отлична кондиция и разказаха подробности около преживяванията си в Австралия по време на дебютния турнир, на който завършиха 9-ти от 24 отбора.


„Най-много от всички се радваме, че сме в България и ще можем по-спокойно да се насладим на емоциите", започна втората ни ракета Димитър Кузманов, цитиран от официалния сайт на БФТ.

 

Александър Лазаров направи своята равносметка като сподели: „Емоциите са положителни. Всички се раздадохме докрай. Не спахме след победата срещу Англия. Аз като цяло не съм спал през последната една седмица. За мен е невероятно, че бяхме една от 24-те държави, които участваха".


За отпадането на тима ни в от групите след две победи с 2:1 срещу Великобритания и Молдова, но поражение от Белгия, Димитър Кузманов заяви: „Няма тъга. Казахме си, че трябва да бъдем реалисти. Бяхме на една точка от загуба от Англия първия мач. Ние просто бяхме концентрирани до последната точка. Тези неща не зависят от нас. Случи се най-лошият сценарий. Имахме по-добри показатели от Аржентина, които бяха първи в групата си, така че съжаляваме, че не успяхме да прескочим групата. Все пак сме девети в света в един от най-конкурентните и комерсиални спортове. Мисля, че тепърва ще осъзнаем какво сме направили. Радваме се, че за две седмици допринесохме за повдигането на българския дух и бяхме по обединени за една обща кауза".

 

Лазаров, който изуми света с играта си на двойки, допълни: „Изводът е, че можем. Мястото ни е сред най-добрите. Друго много важно е, че никой от нас не е постигнал лимита на възможностите си, което означава, че има още какво да подобряваме заедно. Мисля, че се сплотихме. Занапред ще си помагаме".

 

Кузманов изрично заяви, че успехът на България в ATP Cup не е плод на случайност и благодари на капитана на България за Купа Дейвис Тодор Енев: „Представянето ни в Австралия не е плод на случайност или благоприятно стечение на обстоятелствата! Този отбор е изграден не от вчера, не и от миналата година. Тук е моментът да благодаря на капитана ни Тодор Енев, който точно в този формат не беше капитан, но той също има голяма заслуга за развитието на този отбор. Играем заедно, има колектив. Да, Григор не беше участвал предишните години. Това беше единственото нещо, което беше по-различно, но ние, заедно с Алекс и с Адриан, както и с Донски бяхме заедно последните три години. Искам да благодаря на Тошко Енев, който непрекъснато проявяваше интерес и загриженост за това, което се случва в Австралия".

 

Адриан пък бе върнат към сълзите от радост след победата на България над Великобритания като талантът коментира: „Такива емоции никога не е имало. Беше доста специално. Да видиш твоите съотборници да печелят срещу такъв отбор е уникално. Много се зарадвах за България и за всички нас".

 

Александър Лазаров доразви темата за това, че не е могъл да спи от вълнение последните 10 дни или по-точно като разбрал, че ще играе на двойки с Григор Димитров.

 

"С него двойки не бях играл. Най-голямото напрежение дойде тогава. Не знаех какво да очаквам и мисълта ми беше единствено да не се изложа и да стане хубав мач, защото Джейми Мъри съм го гледал дълги години на двойки и има няколко титли от Шлема. Не съм си представял, че мога да го докарам дотам да имаме точка за спечелване на мача. Григор е не по-малко герой от мен в случая. Така се развиха нещата накрая. Никой не мислеше какъв е резултатът, какво се изисква от нас, просто гледахме да приключим точките и се случи. Има и такива моменти. Да, наистина никой не го очакваше, най-малко аз, като най-ниско класиран на корта, но всички определиха мача като един от най-добрите в груповата фаза на турнира. За мен това е голямо признание и ще си го нося със себе си дълго време", разказа Лазаров.

 

Димитър Кузманов разясни отчасти какво написа на камерата след победата си срещу Стив Дарси: „Това беше едно скрито послание за много важен човек за мен, който осмисли целия успех в Сидни, подкрепяше ме и ми даваше сили, спокойствие и е човек, който много обичам. Аз казах и на момчетата. Единственият начин да имам тази възможност да се подпиша на камерата беше, ако победя Стив Дарси, защото само на победителите се дава тази възможност. Така че това беше голяма мотивация и мисъл през целия мач, че просто искам да го направя и се радвам, че това нещо се сбъдна".

 

Мико Кузманов продължи и по темата за възможността да си част с националния си отбор на напревара като ATP Cup: „Това е най-уникалната емоция, която един състезател може да изпита. Тенисът като индивидуален спорт ни лишава от тази емоция, подкрепа по един или друг начин. Чувството е много специално, винаги. Аз съм сигурен не само за мен така е и за момчетата. Видяхте и емоциите, които изпитахме на корта. Това, че аз и Адриан се разплакахме още първия ден. Несравнима емоции и съм много щастлив, че много българи дойдоха и ни подкрепиха. Това беше най-голямата мотивация. Без значение дали ще се класираме, дали ще бием Англия или Молдова, най-важното беше да се борим до последната точка, защото в крайна сметка има един победител, всеки иска да бие. Най-важното е дали си оставяш сърцето и душата. Ние го направихме, така че сме удовлетворени. Този турнир ни позволи да израстнем не само професионално и като опит, ами и като личности. Аз за две седмици изживях мечтата си. И все още не можем да осъзнаем какво сме направили. Напрежението беше голямо, времето за мачовете беше малко. Трябваше да бъдем концентрирани до края. Не можехме да се отпуснем, но всеки един ден беше една мечта. Всичко, което се случваше там е това, което съм си мечтал и се надявам за мен и за тях това да е началото. Показахме, че имаме качествата и възможностите".

 

Адриан Андреев пък допълни: „Всичко, от което един отбор има нужда, ние го постигнахме. Успехите не са толкова важни колкото настроението и емоциите, които си създаваме заедно. Според мен всичките мечти са сбъднати".

 

Според Лазаров и Кузманов участието в турнира няма как да не допринесе за индивидуалното израстване на българските тенисисти:

 

„За всеки един от нас това ще бъде стъпка, от която да се изтласне и постигне това, което иска. Щастливи сме, че имахме тази трибуна, за да покажем на хората, че ние имахме качествата да бъдем там. При някои хора нещата се случват по-бързо, при други по-бавно. Всеки си има своето време и всеки трябва да си го изчака. В тениса да прогресираш, пътят до първите 100, до първите 200, е изключително труден и се радвам, че успяхме да покажем, че ние имаме тези качества, защото ранглистата няма абсолютно никакво значение. Това се убедиха и хора по целия свят с това, което се случи първи мач с Алекс. Всички коментираха как може да е извън първите 450 и така нататък. Може, това, че си извън първите 200 не означава, че не играеш добър тенис. Това беше хубаво да се види от много хора в България, които си мислят, че едва ли не, не са само първите 100 или първите 200. Това е нещо, което новият формат на ATP дава – да се видят играчи, които не са толкова напред, че те също имат качествата и възможностите и са атрактивни за гледане и могат да победят всички. Надяваме се това да бъде началото за нещо много голямо за всички нас".

 

Мико Кузманов разкри малко и от кухнята на тима ни като настройка между мачовете: "Времето ни притискаше, имахме по-малко от 30 часа след мача с Англия. Ние заспахме в 6:30 сутринта, 3:30 се бяхме прибрали в хотела. Трябваше да останем фокусирани за следващите мачове, защото повярвайте ми, не е лесно. Това не ни се случва всеки ден и е нещо ново за нас и съм щастлив, че се справихме по този начин всички, защото е много трудно. Особено вторият мач сме фаворити срещу Молдова. Радвам се, че успяхме до последната точка да останем спокойни, защото очакванията бяха много големи. Най-важното беше това, което си коментирахме преди турнира, че ние вече сме спечелили от факта, че сме там. Оттук нататък каквото и да стане, ние сме победители! Трябваше да се наслаждаваме, да се борим и това, което се случи е вследствие на това нещо! Уникална емоция".

 

Втората ни ракета разказа и за интересна случка по време на първата пресконференция на тима в Австралия провокиран от мълчанието и тази вечер на Адриан Андреев: „На пърата ни пресконференция са задаваха въпроси, въпроси, а Адриан не беше казал нищо. Питаха Григор какво мисли за това, че Анди Мъри няма да играе и Гришо се обърна към Адриан и каза „Нека той да отговори като най-малък", а той (Адриан) само застана и отвърна „Няма значение!".

 

А относно своите планове в близкото бъдеще относно турнири след ATP Cup, Лазаров сподели, че все още не си е направил програма, ще разгледа календара и ще реши. Кузманов пък поясни: "Имам три седмици. Първо няколко дни почивка и възстановяване. След това три седмици, в които трябва да направя микроцикъл заради травма в коляното от миналата година, заради която повече от 4 месеца не играех на турнири. След това ще взема участие на два или три турнира преди срещата с Коста Рика началото на март за Купа Дейвис там". Адриан Андреев пък допълни, че ще играе на два-три 25-хилядници в Америка и след това в Коста Рика на Купа Дейвис.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини