Аз съм... Симеон Терзиев



29-01-2020 21:48 | Tennis24.bg

Един от големите таланти в българския тенис Симеон Терзиев даде специално интервю за БНТ 3, в което разказа повече за първите си стъпки в спорта и сподели своите мечти на корта. През 2019-а той направи качествен скок в представянето си, което му помогна да стигне до значими постижения и прогрес в световната ранглиста за юноши. Терзиев има две титли на сингъл. През юли 17-годишният талант спечели турнира в Тимишоара (Румъния), а месец по-късно триумфира и на J4 надпреварата в София. В турнирите на двойки българинът затвори годината с трофея в Хайфа (Израел) в тандем с Пьотр Несторов. Надпреварата е от ранга ITF J2. Това беше четвърта титла за Терзиев през 2019-а след успехите в Сърбия, Кипър и Украйна с други партньори. Новата година той започна с достигане до полуфинал на двойки на силен турнир за юноши от категорията ITF J1 в Украйна.

Аз съм
Аз съм Симеон Терзиев на 17 години от София. Занимавам се с тенис от повече от 10 години. Когато с майма ми ходихме на детска градина, веднъж видяхме обява за тенис уроци и решихме да се запиша. Така започна всичко. Треньорът Алекс Колева ми даде първите съвети и уроци, хареса ми този спорт и до днес се занимавам с него.

Първо състезание
То беше на тенис клуб „15:40“. Бях много малък. Интересното е, че стигнахме до тайбрек с едно момче и там водих с 6:0, но паднах с 6:8. Това никога няма да го забравя, защото ми е останало като спомен от много ранна възраст.

Първи медал
Първият ми медал беше на турнир в Пазарджик. Тогава спечелих трето място. След това успях да постигна още и още успехи, които ме запалиха допълнително по този спорт. И до ден днешен се опитвам да печели колкото се може повече. Сега се подготвям в тенис клуб „Диана“.

Ролята на треньорския екип
Мои основни треньори са Григор Костов и Кирил Симеонов. Те ми помагат най-много. Григор Костов ми е треньор по тенис, а Кирил Симеонов е мой кондиционен треньор и се грижи за физическата подготовка. Тяхната роля е огромна, защото аз им имам голямо доверие. Те ми помагат и на корта и извън него. Дават ми ценни съвети, които аз се опитвам да използвам.

Какво е тенисът
За мен това е най-хубавият спорт. Изисква се най-много, за да станеш професионалист. Това е индивидуален спорт и си сам на корта, не можеш да разчиташ на други хора, което е най-интересното. Трябва да се оправяш сам. Спортът учи на дисциплина, да си целеустремен и да преследваш мечтите си.

Любима настилка
Най-много ми допадат твърдите кортове, защото моята игра е по-бърза. Аз съм левичар, което ми помага да затруднявам съперниците допълнително.

Любим турнир
„Уимбълдън“. Това е турнирът, на който искам да отида най-много, защото в България нямаме естествени тревни кортове и не съм играл на такава настилка. Смятам ,че стилът ми ще се съчетае много добре с тревата на „Уимблъдън“.

Сингъл или двойки
Справям се добре и в двете неща. Печелил съм турнири на сингъл и на двойки, побеждавал съм съперници. Тази година се открихме с Пьотр Несторов. Той е момче, на което мога да разчитам на корта и извън него. През новия сезон ще продължим да играем заедно и да се стремим да постигаме резултатите, които искаме.

2019 година
Спечелих турнир на ITF до 18 години в Румъния. Там показах наистина силна игра и съм горд от себе си. Победих деца, които са много силни. Спечелих няколко турнира на двойки, които са от висока категория и това също е нещо, с което се гордея.

Идол
Новак Джокович. Не го копирам в никакъв случай, защото искам да се изградя като играч. Но харесвам неговия манталитет, как се държи на корта и колко е борбен. Искам да достигна и да надмина Григор Димитров. Той е пример за всяко дете, което тренира тенис и иска да стане професионалист. Вярвам, че един ден ще съм по-добър от него и ще давам всичко от себе си да го постигна.

Трудни моменти
През 2019-а година играх 4-часов мач и загубих в третия сет. Имах възможност да спечеля мача при мой сервис, но след това загубих. Опитвам се да се уча от всяка загуба.

Животът без тенис
Никога не съм мислил и съм съсредоточен само върху тениса. Не мисля, че ще се занимавам с него друго освен с тенис до края на живота ми. Ако не бях тенисист щях да играя футбол. Това е втората ми страст. Не си представям да стоя в един офис. Искам да се занимавам със спорт и това е нещото, което ме влече. Разликата между двата спорта е, че тенисът е индивидуален и не разчиташ на никого. Не можеш да подадеш на голямата звезда, той да вкара и след това всички да се възхищават на отбора ти.

Училище и спорт
Трудно е. Бях на нормална форма на обучение, но след това с помощта на учителите минах на форма, в която правя изпити на края на годината. Искам да им благодаря, защото това ми помага да ставам по-добър в тениса.

Свободно време
Обичам да излизам с приятели, да играем FIFA, тенис на маса, футбол. Един тенисист се лишава от много свободно време. Когато другите излизат, ти трябва да си на корта. Когато има празници, ти тренираш. Но това е избор, който аз съм направил и не съжалявам. Изпускам много празници на мои приятели.

Цели за 2020 година
Основните ми цели са да играя на останалите три турнира от Големия шлем. Искам да се представя добре на тях, не само да участвам. Също така се стремя да вляза в топ 20 на световната ранглиста за юноши.

Как се виждаш сле 10 години
Български тенисист, на когото хората подражават и го уважават.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини