Надал и Федерер събраха над 3 милиона долара за Африка



08-02-2020 11:07 | Николай Драганов

Всеки един сблъсък между Роджър Федерер и Рафаел Надал - носители на общо 39 титли от Големия шлем - е специален момент. Но двубоят им в Мача за Африка, който се проведе на 7 февруари в Кейп Таун, за да подпомогне детското образование на континента, беше особено специален.


Федерер надигра Надал с 6:4, 3:6, 6:3, но резултатът беше най-малкото, което имаше значение. Двубоят събра 51 954 зрители, което се превърна в рекорд за най-посещаван на живо тенис двубой в историята. Но по-важната победа е фактът, че по думите на организатора на събитието - Роджър Федерер - двубоят е събрал рекордните над 3 милиона долара.


"Голяма привилегия е да бъда тук тази вечер. Опитахме се да играем най-добрия тенис, на който сме способни - с това сме известни. Беше удоволствие отново да споделя корта с Рафа, но да го направя за първи път тук в Южна Африка означава още повече. Това е наистина много, много специален момент в много отношения", коментира Федерер на корта след мача.


"Тук става дума за много повече от тенис. Надявам се да го направим отново. Надявам се Рафа да го направи някой ден отново, да се върнем в тази прекрасна страна. Много съм горд от своите корени и благодаря на всички ви, че дойдохте. Това е нистина специално", добави Маестрото, чиято майка е от Южна Африка.


Това беше първият Мач за Африка, който се проведе в Африка, а Надал също изрази задоволството си от факта, че се е включил в инициативата, организирана от Федерер и неговата фондация.


"Дадохме най-доброто от себе си, както винаги. Енергията беше фантастична. Не мисля, че можем да опишем чувствата си. Това е опит, който запомняш за цял живот - да играеш пред такава публика на такъв невероятен стадион. Не играя за първи път в Южна Африка, бил съм тук като дете. Но за първи път играя тук като професионалист", каза Рафа.


"Бих искал да поздравя Роджър и неговото семейство, неговият отбор, защото организацията на това събитие беше просто фантастична. За мен беше огромно удоволствие да бъда част от него", добави испанецът.


Преди двубоя на сингъл между тенис легендита Надал и Федерер, се проведе и мач на двойки, в който двамата си партнираха съответно с южноафриканския комик, актьор и писател Тревор Ноа и основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс. 


"Играх с трима души, на които наистина се възхищавам. Тенисът е невероятно хоби. Насърчавам всички да опитам, а това беше незабравимо", коментира Бил Гейтс.


"Да бъда в Южна Африка, моят дом, страната която ме представи на света, да играя тук с Бил Гейтс - човекът който изобрени оперативната система, която промени живота ми, да играя с двама от най-великите в историята на тениса, не просто е шанс веднъж в живота, но може би веднъж в историята на този велик град. Това е опит, който не мисля, че все още осъзнавам и си давам сметка", добави Ноа.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини