Конкурентът на футбола



07-05-2011 11:42 | Николай Драгиев

Тенис турнирите се нареждат сред най-гледаните спортни първенства по българските телевизионни канали. Това показа проучване на в. „Пари" сред телевизиите, които излъчват тенис състезания. Успехът на този спорт сред зрителите може дори да бъде сравнен с този на футболните първенства. Оказва се, че тенисът се гледа от почти толкова хора у нас, колкото и футболът.

Висок рейтинг
„По официалните замервания, както и според нашия вътрешен анализ тенисът не отстъпва по никакъв начин на футбола, те си поделят челното място по гледаемост", казват от TV+. Телевизията е единствената българска медия, която притежава правата за излъчването на ATP World Masters, част от който е перлата в короната - Wimbledon. Въпреки че GARB все още не замерва гледаемостта на цифровата телевизия у нас и няма конкретни данни за рейтингите, от TV+ са категорични, че тенисът постепенно се превръща в любимия спорт на зрителите.

Оказва се, че тенисът се гледа от почти толкова хора у нас, колкото и футболът. До голяма степен за това допринасят и все по-добрите постижения на българските тенисисти.

„В последните години наблюдаваме ново поколение български надежди като Цветана Пиронкова и Григор Димитров. Преценихме, че това не е явление, а началото на ера в българския спорт, и ще излъчваме всички мачове на Пиронкова през този сезон", коментираха от TV+ за в. "Пари".

„Евроспорт", която не е българска телевизия, но е достъпна за зрителите, излъчва US Open и Australian Open.

Реклама
Макар да няма актуални данни за гледаемостта на цифровата телевизия, все пак рекламните тарифи говорят сами по себе си за популярността на спорта и конкретно тенис турнирите сред зрителите. Според официалната тарифа на ТV+ 30-секунден рекламен спот по време на тенис мач струва 300 лв. без ДДС на рекламодателите. Това е най-високата цена за реклама в TV+.

Дали обаче приходите от реклама по време на тенис турнирите оправдават разходите по закупуване на права, които никак не са малко, от телевизиите не пожелаха да коментират. Информацията е конфиденциална, а и условията за получаване на лиценз са въпрос на вътрешна договорка, която всеки кандидат постига индивидуално.

Елена Петкова, в. "Пари"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини