Тенисът винаги е бил ... социален спорт



26-02-2020 19:46 | Tennis24.bg

-Първият официален шампион на България по тенис е Иван Теодоров през 1925 г. Големият банкер и финансист Атанас Буров също е бил член на Софийския тенис клуб.

Винаги съм твърдял, че тенисът (и особено играта на двойки) е ...шахмат в движение. Изисква бързо мислене, мигновено предугаждане на възможните ходове на съперника и взимане по възможност на най-правилното решение.

Същевременно много приятни са минутите, а понякога и часове, на дружески разговори с партньори и съперници след приключването на играта на корта. Сладкият лаф върви идеално на чаша кафе, халба бира, а приятелските закачки при игра на карти или табла са просто неизбежни . Защото тенисът винаги е бил социален спорт, а кортовете – място за лични контакти.

Така е било и през 30-те години, откогато датира тази снимка. На верандата пред историческия павилион на Софийски тенис клуб (СТК) , настанили се удобно в зелените фотьойли плетени от ратан, господа и дами на различна възраст играят бридж или просто разговарят. В центъра на снимката, с лице към обектива, само по риза , е първият официален шампион на България по тенис Иван Теодоров. 20-годишен, той печели титлата при мъжете поединично на първото ни държавното първенство през 1925 г. Иван Теодоров е син на видния български политик и държавник Теодор Теодоров, министър-председател и външен министър през периода 1918-1919 г., както и внук на Найден Геров, известен наш книжовник и езиковед.

Първият български тенис шампион е баща пък на много добрата ни състезателка от 60-те и началото на 70-те години Надежда Теодорова, която е неизменно в Топ 4 при жените и участничка в националния ни дамски отбор. Сега Надето живее във Виена и при последното си идване в София ми предостави ценни снимки от своя архив, сред които и тези. Иван Теодоров рядко идваше на кортовете на СТК (тогава тенис базата на ЦС на БСФС), за да гледа своята дъщеря. В детските ми спомени обаче е запечатан образът на един много симпатичен и стилен мъж с неизменна луличка в уста и (при топло време) със сандали на ...бос крак. Тогава малцина знаеха, а и сега малцина знаят, че и мъжките сандали следва да се носят без чорапи.

На тази снимка има още една много известна публична личност. До масата, но като наблюдател на играта на бридж, отляво на Иван Теодоров, по бяла риза и с вратовръзка, с мустаци седи най-големият български банкер и финансист до 1944 г. Атанас Буров. Самият той не е играел тенис, но е бил член на престижния Софийски тенис клуб, в който е тренирала неговата дъщеря. Както е известно, с построяването на първите два корта именно тук в Борисовата градина, непосредствено до днешния бул. „Цариградско шосе”, през далечната вече 1896 г. се поставя началото на тенис спорта у нас.

Павилионът – битовата сграда със съблекални, уютен салон с камина и веранда, бе обявен за паметник на културата и благодарение на това е запазен в същия му вид, както е на снимката. Може би тук все още съществува и най-приятната атмосфера около сега шестте корта (три от тях през зимата под нов балон), ревностно пазена и стимулирана от дългогодишния гостоприемен „домакин” на СТК Антон Дудев.

Борислав КОСТУРКОВ

На снимките: На верандата на Софийския тенис клуб в началото на 30-те години. Първият официален шампион на България по тенис Иван Теодоров на кортовете на Българския тенис клуб (БТК) – сега ТК „Левски”-София. Надежда Теодорова в игра. Сред наблюдаващите я са: бившият ни юношески шампион Иван Шавкулов- Шафа (крайният вляво) и бившият № 1 в мъжката ни ранглиста (1964-1966 г.) змс Рангел Рангелов (Реньо) - крайният вдясно.
Снимките са от личния архив на Надежда Теодорова.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини