Муратоглу разкри какъв е проблемът на Уилямс



06-03-2020 14:55 | Станко Димов

Патрик Муратоглу, който работи със Серина Уилямс от сезон 2012, анализира представянето на американката през миналата година в своя колонка в списание Tennis Head. През 2019 г. Уилямс на два пъти остана само на победа от това да изравни постижението на Маргарет Корт от 24 титли от Големия шлем, но загуби и двата случая финалите на Уимбълдън и US Open. Тя все още не е спечелила титла от Шлема след като стана майка.

„След завръщането си на корта заради майчинство Серина Уилямс участва в 7 турнира от Големия шлем, като в 4 от тях достигна до финал. Тя загуби всичките финали, но в нито един от тях не видяхме онази Серина Уилямс, която спечели 23 трофея от Шлема, преди да се оттегли от тениса за 14 месеца“, сподели Муратоглу.

Във всички 4 финала, в които игра Уилямс след завръщането си загуби в последователни сетове. Според мнозина американката вече няма да бъде в състояние да спечели още една титла от Шлема. В началото на настоящия сезон Серина спечели трофея в Окланд, който беше първи за нея като майка. Тя започна участието си на Australian Open като изявен фаворит за трофея, но допусна изненадваща загуба от Киан Ван още в третия кръг.

Според някои, липсата на достатъчно двубои е големият проблем на Уилямс. През миналия сезон тя участва само на 3 турнира извън Големия шлем, както и на „Фед къп“. Но нейният треньор не е съгласен с подобни твърдения.

„Хората ме питат дали Серина Уилямс играе на достатъчно турнири извън Шлема. Разбира се, че когато играе и печелиш мачове можеш само да трупаш увереност, но не мисля, че точно липсата на увереност беше проблемът на Серина. Няма как да печелиш четвъртфинали и полуфинали в Шлема, ако не се чувстваш уверен. Тя нямаше никакъв проблем с нивото си на игра преди финалите“.

Муратоглу е на мнение, че американката все още не е достигнала максималната си форма във физическо отношение.

„Тя се доближава до това да бъде на 100% в отношение на фитнес, но все още не е там. Изключително важно е да усещаш, че физически си на високо ниво и си в състояние да връщаш точка след точка, когато дойдат дългите разигравания“.

Следващият турнир от Шлема, в който ще видим в игра Серина Уилямс е „Ролан Гарос“. Предвид скорошните ѝ разочарования, екипът и обмисля дали не е необходим нов подход.

„Това, което трябва да знаем е, че Серина е изправена пред ново предизвикателство в този финален етап от кариерата ѝ. Вероятно трябва да се адаптираме и да намерим решението. Хората ме питат дали Серина може да изравни постижението на (Маргарет) Корт. Моят отговор е, че тя не играе, за да изравнява рекорди. Тя играе, за да ги подобрява. Тя никога не е излизала на корта за сребърен медал. Тя играе за златото – всеки път“.

До момента Уилямс има спечелени 73 титли в кариерата си. Идната седмица тя ще се върне на корта и ще участва на силния турнир в Индиън Уелс.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини