Ранглистата е на масата в Индиън Уелс



07-03-2020 09:27 | Николай Драганов

Куп позиции в ранглистата могат да се разменят след предстоящия първи за годината турнир от сериите "Мастърс" - надпреварата в Индиън Уелс, която стартира на 12 март. 


Повечето погледи ще бъдат насочени към върха в класирането, където Новак Джокович ще се опита да задържи водачеството и да не позволи на Рафаел Надал да го измести. Но има и още редица възможности за промени в Топ 20. 


Седем от първите 20 играчи ще защитават едва 10 или по-малко точки в Индиън Уелс. Още шест от тях ще защитават 45 точки в пустинята, така че силно представяне за тези 12 души може да означава сериозен пробив.


Световният №5 Данийл Медведев, който игра 9 финала през миналата година, е един от тези играчи, които спечелиха само 45 точки през миналата година. Ако стигне до полуфиналите, той ще изпревари четвъртия в момента в света Роджър Федерер, който няма да участва в турнира и да защитава своите 600 точки за достигането си до финал през миналия сезон.


Стефанос Циципас, Александър Зверев, Матео Беретини и Давид Гофен са други играчи от Топ 10, които имат да защитават 45 или по-малко точки. Циципас, който влиза в Индиън Уелс с 4,745 точки и Зверев, който има 3630 точки, не могат да се изкачи по-високо в ранглистата, независимо от това колко добре се представят. Но биха могли да увеличат преднината си пред играчите зад тях. 
Един играч, пристигащ в отлична форма в Калифорния е световният №9 Гаел Монфис. Той разполага със същия брой точки като Беретини (2860) и ще се опита да го изпревари. Монфис обаче достигна четвъртфиналите преди 12 месеца и има да защитава 180 точки. 


Интересна битка може да се разиграе и за десетото място в света. На него е Давид Гофен, който води с малко на Фабио Фонини и Роберто Баутиста Агут, но силно представяне от италианеца или испанеца може да ги вкара обратно в Топ 10. 


Турнирът ще бъде много важен и за световния №15 Карен Хачанов, четвъртфиналист през миналата година. Ако той достигна до едно и също или по-ниско ниво от Денис Шаповалов и Стан Вавринка, те ще го изпреварят в новото издание на ранглистата на 23 март. 


От друга страна играчи като №29 Хуберт Хуркач, №30 Милош Раонич и №47 Миомир Кецманович могат да отстъпят назад. Хуркач и Кецманович играха четвъртфинали и защитават 180 точки, а Раонич стигна Топ 4 и има да брани 360 точки.


Що се отнася до Григор Димитров, през миналата година българинът не участва в турнира и съответно също се намира в добра позиция да натрупа точки. В момента Димитров е №19 в света, като разполага с актив от 1850 точки. Пред него с 50 точки повече е Кристиан Гарин, а 17-тия Вавринка и 16-тия Шаповалов имат съответно 2060 и 2075 точки. 

 

Жребият за турнира е във вторник, 10 март. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини