Как ще се отрази на тялото на спортиста месец без тренировка



17-03-2020 16:00 | Tennis24.bg

Спортисти от цял свят изпаднаха в безпрецедентна ситуация да нямат достъп до басейни, зали и стадиони заради пандемията от коронавирус. Нарушен е дълго планиран тренировъчен процес и то в олимпийска година.

Няма яснота колко дълго ще продължи ситуацията и тъй като (с малки изключения) всички се подготвят вкъщи, да видим какво се случва с тялото на спортиста след едномесечна пауза.

Как реагира организма му? Какво да очаква?

1. Сърцето реагира по различен начин

"След четири дни без тренировки сърцето ви става по-малко ефективно, така че може да забележите недостиг на въздух по-рано", казва Мишел Олсън, професор по теоретични науки и водещ изследовател в лабораторията за кинезитерапия. Ако нямате време дори за домашния велоергометър, включете повече движение в ежедневните си задачи, казва Олсън. "Разхождайте се или се качвайте по стълбите, или направете голямо почистване. Понякога не е необходимо да напускате дома си, за да направите стабилна и ефективна тренировка“.

2. Мускули ви стават малко мързеливи

Мускулните клетки като цяло запазват силата си в продължение на седем до 14 дни, казва Олсън, което означава, че имате около една до две седмици, преди да започнете да губите силата или постиженията, които сте достигнали. Според испански изследователи обаче човек поддържа относително постоянно количество мускулна маса, въпреки четирите седмици бездействие. Вашите мускули може да не са толкова силни, но в никакъв случай няма да започнете от нулата.

3. Уменията, които работите най-много, най-лесно ще изчезнат

"Като общо правило, фитнес дейностите, за които полагате най-много усилия да овладеете или поддържате, ще бъдат първите неща, които ще забравите, когато спрете тренировките“, казва Марк Шнайдер, личен треньор в Movement Minneapolis. Затова когато се върнете към рутината и не можете да се справите, не се притеснявайте, след време отново ще върнете уменията си.

4. Мотивация започва да намалява

По време на месечната почивка е възможно тялото ви да се промени поне малко, но това, което е обезпокоително, е фактът, че може да бъде засегната и мотивацията ви. Обикновено, колкото повече тренировки прескачате, толкова по-трудно ще ви бъде да намерите стимул, за да се върнете там. За да противодействате на това, не се налагайте да отидете на 110 процента от това, което беше преди почивката. Вместо това "започнете да правите около 70% от това, което сте правили преди", казва Олсън. Според експерта ще отнеме около две седмици, за да се върнете към рутината си.

5. Вашето тяло ще иска някакво движение

Ако все пак въпреки почивката имате интензивна работа и движения, няма да бъде проблем след време да се върнете отново към тренировка с висока интензивност. Тялото ви няма да забрави за всички тези движения и бързо ще влезете отново във форма.

Източник: Bgswim.com

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини