Тони Надал: Младите не са достатъчно добри



19-03-2020 12:33 | Николай Драганов

Бившият треньор на Рафаел Надал - неговият чичо Тони Надал - се изказа остро и откровено по темата защо "тримата големи" Джокович, Надал и Федерер все още доминират напълно ATP тура. 


Според него причината е, че младите им наследници не са достатъчно добри и не тренират достатъчно. "Много пъти хората ме питат защо Джокович, Федерер и Надал са все още тук? Защото младите не са достатъчно добри. Това е първата причина. И това е нещо, върху което трябва да помислим. Или поне мен ме кара да мисля", коментира чичо Тони.


Той добави, че младите играчи отделят твърде много внимание на други неща, вместо да тренират по-здраво. "Преди, когато Рафаел беше млад, имахме тенис ракети, малко топки, спаринг - понякога добри, понякога не толкова - и нямахме много други неща. Сега, за да играем тенис, се нуждаем от видео анализ, имаме нужда от биомеханичен анализ, от статистически проучвания, от диетолог и когато загубим някои мач, какво се случва? Имаме нужда от психолог. Какво става, какво става? Просто е - не са достатъчно добри. Нищо друго", продължи той.


"Преди много едно момиче ме попита защо правя тази грешка. Казах ѝ че се случва, защото не съм достатъчно добър. Но днес, не. Днес, когато изгубим някой мач, отивам на психолог и психологът казва: О, трябва да си представиш това и онова, и само тези неща". Невероятно. Тенисът е прост. Когато направя грешка, отивам и тренирам повече - това е всичко", анализира дългогодишният треньор на Рафаел Надал.


"Хората днес започват да играят тенис на петгодишна възраст, подобряват се, стават на 23 и не са достатъчно добри. Когато ние навлязохме в тура, най-добрите играчи бяха: Анди Родик на 20 години, Федерер на 21, Хюит на 21, Кория на 21, Налбандиян на 21. След това Фереро на 23, Сафин на 24. А днес най-добрите играчи са Федерер на 38, Рафаел на 333, Джокович на 32 и Мъри. Какво се случи? Имаме много неща и играчите се подобряват по-късно. Нещо не е наред. И според мен това, че не мислят за най-важното. Това е истината. Мисля, че днес хората смятат, че второстепенни неща имат твърде голямо значение и не отдават необходимото внимание на най-важното. Придават значение на модата и други неща и смятаме, че всичко върви добре, но забравяме най-важното", завърши той. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини