Солидарни в кризата: ББР подпомогна болници в Северна България



27-03-2020 19:37

Пандемията от коронавирус събуди невиждана вълна от дарителство и доброволчество в българското общество, сред бизнеса и гражданите. Списание „Икономист“ и спортните сайтове от групата на „ЕС Медиа“ започват да разказват за добрите примери и проявата на солидарност във време на  криза. Благотворителният жест днес е от Българска банка за развитие (ББР).

ББР подпомогна шест болнични заведения в страната в борбата с разразяващата се епидемия от COVID-19. Банката дари 492 000 лв. за  болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе, подкрепи в кризисната ситуация и лекарските екипи на Военномедицинска академия в София.

„Солидарността е тази, която ни прави общество“, казаха от ББР пред сп. „Икономист”.

Оттам отбелязват едно печално на пръв поглед съвпадение - международният ден на човешката солидарност се отбелязва всяка година през декември, а именно през този месец миналата година бяха идентифицирани първите заразени в Китай. Пандемията с COVID-19  промени дневния ред на правителствата, на бизнеса и на гражданите, но от ББР напомнят китайската мъдрост, че всяка криза е възможност.

„Кризата засегна по един или друг начин всички, но ни даде възможност да си припомним колко е важна солидарността за оцеляването на всяко общество и на човечността. В такива моменти се изостря чувствителността ни към всичко, което се случва не само около нас, но и по-далеч. Затова и спонтанният въпрос, на който искахме да отговорим в ББР при появата на първите заразени в България, не можеше да бъде друг, освен: „с какво да помогнем, кой има най-голяма нужда“. Отговорът дойде сам: болниците в Северозападна и Северна България, на които хронично не достига финансиране. Един от първите случаи на заразени беше идентифициран в УМБАЛ Плевен, а през Русе минават основни транспортни артерии.”   

„Тежките времена са за всички. Но всички знаем, че те ще минат по-леко, когато сме солидарни”, сигурни са в ББР, като признават, че най-голямото удовлетворение е, когато чуеш от лекарите, призвани да спасяват човешки животи: „Благодарим ви, Господ ви изпрати!“. С тези думи са реагирали от болницата в Лом, където единственият респиратор спира да работи в деня, в който от банката им се обаждат, за да питат от какво  най-спешно се нуждаят. Веднага е поръчан нов.

Безкрайна е благодарността и от МБАЛ Ловеч. Дарението от 25 200 лв. дарява и голяма надежда, защото в инфекциозното отделение има един пациент с коронавирус, а изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Румяна Нановска, заедно с още четири медицински сестри и санитарка са под карантина, след като са били в контакт с болния при приемането му.

„Болният днес вече е отрицателен след първата му проба след лечението, предстои да получим и втората и да бъде изписан”, каза д-р Нановска ”.

„Бяхме много приятно изненадани, че такава голяма корпорация избра да подпомогне нашата болница, сподели още д-р Нановска пред сп. „Икономист”. - Обикновено дарителите се насочват към столичните болници. Не очаквахме да се случи, защото досега не бяхме получавали толкова голямо дарение. Но виждам, че всички са много съпричастни и отзивчиви и активно участват в проблемите на болницата. Тези жестове ни действат добре, ободряващо. Когато усещаш подкрепа, благотворителен жест и протегната ръка, винаги отговаряме с отворено сърце.”

Парите не са похарчени още, но ще бъдат инвестирани в апаратура. „Мислеха да закупим транспортен респиратор, но от Министерството на здравеопазването е направена обща заявка за болниците. Предвидени сме и ние, и ще получим и стационарни, и транспортни респиратори. Така че, за момента, дарените средства ще ги използваме за друга апаратура”, заяви д-р Нановска.  

И ловчанлии не остават безучастни към болницата в града, която е в готовност да приема заболели с коронавирус. Фондация „За доброто” и сдружение „Гражданска инициатива за Ловеч” са подели инициативи и има открита сметка за събиране на средства. Засега екипът е оборудван със защитни средства, очакват доставка от Министерството на здравеопазването от новите гащеризони, които започнаха да се шият в страната. „Даряват ни маски, а и закупуваме. За момента нямаме проблеми”, казва д-р Неновска. Но събираните средства средства ще бъдат в голяма помощ, в случай че болните с коронавирус се увеличат.

„Ние си пожелаваме да нямаме такива пациенти. Най-важното е хората да са здрави или да го изкарат по-леко, да не стигат до състояние, което изисква интензивно лечение. Но когато се случи, трябва да ги посрещнем”, каза д-р Нановска.

Автор: Яна Касова

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини