Коко Гоф се справила с депресия



16-04-2020 12:56 | Tennis24.bg

Младата американска тенисистка Коко Гоф призна, че е страдала от депресия, която е трябвало да преодолее, за да преоткрие любовта си към спорта. Тя заяви, че е имала проблеми заради свръхочакванията към нея и психическото напрежение от бързия й възход в тениса.

16-годишната в момента американка направи сензационен старт на кариерата си при професионалистките през юли миналата година на "Уимбълдън", като достигна до четвъртия кръг при дебюта си в турнирите от Големия шлем.

Впоследствие Гоф игра осминафинал и при първото си участие на Откритото първенство на Австралия през януари, което й позволи да влезе в топ 50 на световната ранглиста - нещо непостигано от 15-годишна състезателка в последните 15 години.

"През целия си живот винаги съм била най-младата, която успява да постигне определени неща. Това беше допълнително очакване към мен, което не желаех. Но то добави и напрежението да се справям добре по възможно най-бързия начин. В края на 2017-та и през 2018 година преди "Уимбълдън" имах съмнения. Не бях сигурна, че това, което правя, е нещото, което искам. Имах резултатите, но чувствах, че не се забавлявам на корта и не се наслаждавам на играта. Тогава започнах да разбирам, че трябва да играя за себе си, а не за очакванията на хората. За около година наистина се чувствах депресирана", коментира Гоф.

"Този период беше най-трудният в живота ми досега. Много често се случваше просто да си седя, да мисля и да плача. Бях объркана. Не знаех дали това е, което аз искам, или е това, което другите искат от мен. Чувствах се загубена и не бях сигурна дали правя точния избор и дали вървя в правилната посока. Но се радвам, че излязох от това положение по-силна и смятам, че сега се познавам много по-добре от преди", допълни тя.

Гоф от години е считана за наследничката на суперзвездата на американския тенис Серина Уилямс и често е сравнявана с нея и със сестра й Винъс.

"Първо, аз все още съм далеч от тяхното ниво. Винаги съм смятала, че не е много честно спрямо сестрите Уилямс да бъдат сравнявани с някой, който съвсем скоро е навлязъл в професионалния тенис. Това не е правилно. Аз гледам на тях като на мои идоли", каза тийнейджърката.

"Разбира се, мечтата ми е един ден да стигна там, където са те, но аз просто се старая да следвам пътя, който са проправили. Затова никога не мога да бъда като тях. Ако не бяха те, може би никога нямаше да започна да се занимавам с тенис, защото в този спорт няма много афроамериканки", допълни тя.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини