In memoriam: Напусна ни доайенът на българския тенис



18-04-2020 20:22 | Tennis24.bg

На Велики вторник (14 април т.г.) от нас на 95-годишна възраст си отиде доайенът на българския тенис Хари Василев.

Само до преди 2-3 години неговото „каре” от ветерани все още имаше редовен час на кортовете на Софийски тенис клуб в Борисовата градина – всяка сряда от 16 до 17 ч. Бате Хари (както му викахме на тениса) беше „батко” и на другите трима: о.р. полковник Гергин Попов, бивш заместник- председател на тенис клуб „Левски- Спартак”, Тома Кюркчиев, настоятел на Румънската църква в София и „младока” сред тях Асен Саев, бивш журналист в БНР и все още редовен участник в журналистическите първенства по тенис и ски. Ние, по-младите, с умиление гледахме тяхната игра,  пожелавахме си и ние да доживеем до тяхната възраст и да бъдем все още на корта. Изчислявахме на шега сбора от годините им, дали става за „Книгата на Гинес” , а той през 2018 г. беше вече ...356 години (?!)

Познавах бате Хари още от дете, когато се състезавах за ЦДНА и тренирах в началото на 60-те години на старите кортове на стадион (тогава) „Народна армия”. Той идваше на тениса заедно със своя шеф Лъчезар Аврамов, първия председател на БСФС при неговото учредяване през януари 1958 г. , оглавявал в различни периоди републиканските секции по тенис и футбол (тогава  те не се наричаха все още федерации или съюз).  Двамата играеха „кървави” двойки с партньори съответно: Иван Велев, баща на дългогодишния национал Стоян Велев и дядо на бъдещия ни двукратен държавен първенец  Милен Велев, и осемкратния ни шампион  и треньор на ЦДНА Александър Димитров (Герман). За да се поохладят малко страстите, мене, макар и малък, ме качваха понякога на съдийския стол,  за да им реферирам. Почти винаги победител в мача излизаше тандемът на... „началника” Лъчезар Аврамов с все още много силно играещия, макар и вече на 48-49 години, Герман.

(Хари Василев на кортовете на Софийски тенис клуб)

Впрочем големият интерес и обич на Хари Василев към тениса му е предаден именно от Лъчезар Аврамов. Истински приятел на спорта, последният изиграва ключова роля за построяването през 1968 г. на тенис зала „София”, на хотел „Щастливеца” и изграждането на ски зоната „Алеко”. Тогава ние все още не знаехме,  колко често бате Хари деликатно е намеквал пред своя шеф, че българските тенисисти, дори и националите, няма къде да тренират през зимата, че тенисът у нас е все още сезонен спорт.

Малцина знаят също, че Хари Василев беше и много добър скиор и един от най-близките приятели на легендата на този спорт Георги Димитров, класирал се шести в аплийската комбинация на Олимпиадата в Кортина д”Ампецо (Италия) през 1956 г. , който пък преди броени дни навърши в отлична форма 90 години.

(Хари Василев (с шапката) и неговия партньор от ветеранското каре Асен Саев)

Бате Хари беше един много почтен и коректен, спокоен, отзивчив и добронамерен човек.  Той не само игра тенис като любител до пределна възраст, но активно помагаше на любимия си спорт. Дълги години беше търсен като честен и обективен съдия по тенис, провеждаше много състезания на подрастващите. Участвайки в комисия „Ветерани”, помагаше много на БФ тенис при организирането на държавните първенства и други състезания за ветерани. След промените у нас, през март 1991 г., Хари Василев беше един от деветимата членове на Инициативния комитет за учредяване на тенис клуб на територията на тенис базата на БСФС и възстановяване на старото й име Софийски тенис клуб (СТК).

(Хари Василев, заслужилият треньор Георги Лазаров – баща на Красимир и Мариян Лазарови и дядо на сегашния ни шампион Алекс Лазаров и инж. Михаил Барутчийски, бивш съдия по тенис (от дясно наляво), по време на честването на 120 години СТК на 9 октомври  2016 г. )

Неслучайно доайенът беше почетен гост и на тържеството на 9  октомври 2016 г. по случай 120-годишнината от построяването на първия спортен обект в млада България – тенис кортовете на СТК, отбелязали началото на този спорт у нас.  Приложените снимки на бате Хари са именно от това честване.

Неслучаен е може би и фактът, че житейският път на Хари Василев приключи именно през Страстната седмица. Може би Бог прибира при себе си по това време  избрани хора с  добри и честни сърца? Да е лек и светъл пътят на бате Хари към онзи, по-добър свят! Той напълно го заслужава!

Борислав КОСТУРКОВ

Снимки инж. Веселин Хубанов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини