Стефан Цветков чества юбилей



20-04-2020 11:08 | Tennis24.bg

Президентът на БФТ Стефан Цветков чества юбилей. Днес, 20-ти април 2020 г., той навършва 50 години. Екипът на Tennis24.bg изпраща поздрави към Цветков и му пожелава да бъде здрав и все така деен.

Поздрави към рожденика отправи и националът ни за Купа „Дейвис“ Димитър Кузманов.
„Пожелавам му най-вече здраве! Пожелавам му да продължава да защитава интересите на българския и световния тенис, а ние да го радваме с успехите си!“, каза Мико пред Tennis24.bg.

Изключително изразителен, както винаги, беше и Борислав Костурков, бивш състезател, международен съдия по тенис, журналист и тенис деятел. Ето какво сподели той по повод юбилея на Цветков:
„Хич  не се притеснявай, че закръгляш половин век! Не вярвай на шеговитите приказки, че за половин век нямало  ...лек!
Помня те още от бебешката количка на кортовете на БСФС (сега пак Софийски тенис клуб). Искрено се радвам, че човек като теб, израснал като достоен син на Стефан Цветков – старши  и генетично „обременен” от тениса, застана на неговото кормило.
Бъди все такъв енергичен работохолик! Защото твоята енергия по невидима трансмисия се предава и трябва да се предава на деятели, треньори и състезатели.
Бъди все такъв визионер! Защото ти не си някакъв съзерцателен мечтател, а лично и всячески се бориш, търсейки финансови средства, убеждавайки едни,  настоявайки пред други, твоята визия да стане реалност. За обновлението,  за много по-доброто бъдеще на родния тенис.
Честит юбилей, драги Стефчо!“

Стефан Цветков е роден на 20 април 1970 г. в София. Тренира тенис от 8-годишен. Играе в националния отбор за Купа „Дейвис“ през 1990 и 1991 г., преди да замине да учи в САЩ. Състезава се успешно в колежанското първенство и в германското клубно първенство. От 1997 до 2000 г. е капитан на България за купа "Дейвис", печели сребърни и бронзови медали от европейското отборно първенство през 1998 и 1999 г. Той е възпитаник на Университета в Минесота, с който е шампион в конференцията в Big Ten. От 2004 г. е заместник-председател на Българската федерация по тенис. През май 2008 г. е избран за председател на тенис федерацията. През януари тази година бе единодушно преизбран за четвърти мандат начело на централата. От 2005 г. е част от Изпълнителния комитет, а от 2008 г. е и заместник-председател на БОК.

Стефан Цветков е българинът с най-високи постове в световните тенис организации. Той е член на Борда на директорите на Международната тенис федерация (ITF). Председател е на комисията за развитие на веригата за жени ITF Women′s Circuit, член на комисията на атлетите към ITF, бил е вицепрезидент на Европейската тенис асоциация (Tennis Europe) и понастоящем е неин пожизнен почетен съветник. Член на Международната комисия към Световната зала на тенис славата в Нюпорт. Член на Борда на директорите на Професионалния тенис регистър на треньорите.

Президент за България на The Global Professional Tennis Coach Association, президент на "Интърнешънъл лаун тенис клуб" на България и почетен член на клуба във Великобритания. Член на борда на директорите на "Хопман къп". Цветков е турнирен директор на Турнира на шампионките на WTA от 2012 до 2014 г. Председател на организационния комитет на турнира от сериите АТР 250 - Sofia Open, от 2018 г. насам. Занимава се с бизнес.

Баща му Стефан Цветков-старши също дългодошишен национал и капитан на България за купа „Дейвис", а сестра му Борислава е бивша националка по тенис и All-American на „Clemson University".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини