Пет неща, които трябва да знаем за Григор Димитров



26-05-2020 22:49 | Tennis24.bg

Григор Димитров спечели финалите на АТП в Лондон през 2017 г. и достигна до рекордното за него 3-то място в ранглистата през ноември същата година. От официалния сайт на АТП отбелязват 5 неща, които трябва да знаем за 29-годишния българин.

1. Най-добрият му сезон е през 2017 г.
Григор Димитров спечели половината от 8-те си титли през 2017 г. Българинът започна сезона във форма и спечели 14 от първите си 15 двубоя, в това число вдигайки титлите в Бризбън и София и достигайки до полуфиналите на Australian Open.

По-късно през годината българинът спечели първия си Мастърс 1000 трофей в Синсинати. 26-годишният българин не загуби дори сет по пътя към титлата, побеждавайки последователно Фелисиано Лопес, Хуан Мартин дел Потро, Юичи Сугита, Джон Иснър и Ник Кириос.

Записвайки дебют на финалите на АТП в Лондон, Димитров завоюва най-значимата титла в кариерата си и приключи сезона с 49 победи и 19 загуби. Българинът оглави група „Пийт Сампрас“ с 3 победи и 0 загуби, след което победи Джак Сок и Давид Гофен съответно на полуфиналите и финала в Лондон.

2. След проблеми с контузии, той се завърна към най-добрата си форма на US Open 2019
След като се пребори с проблеми в дясното рамо по-рано през годината, Димитров започна участието си на US Open като №78 в света, най-ниската му позиция от 4 юни 2012 г., имайки на сметката си негативен баланс – 12 победи и 15 загуби.

Но точно в Ню Йорк Димитров успя да открие отново най-добрата си форма и достигна до четвъртфиналите след победи над Андреас Сепи, Камил Майхжак и Алекс Де Минор. Точно на тази фаза Димитров записа една от най-великите победи в кариерата си и достигна до полуфинал в турнир от Големия шлем за трети път в кариерата си. Макар да започна четвъртфиналния сблъсък с Роджър Федерер с показатели 0-7 в преките двубои, българинът успя да навакса на два пъти изоставане от сет и се наложи в 5 сета във вечерната сесия на централния корт „Артър Аш“.

„Не спирах да вярвам в процеса, продължавах да се боря и да се опитвам да се подобрявам. Контролирах нещата, които можех“, сподели Димитров след победата.

3. Не иска да бъде скучен
Димитров е познат със смелите си модни избори, но по време на тазгодишното издание на Australian Open предизвика размирица в социалните мрежи с поразителен тъмно лилав и жълт анцуг Nike.

„Обичам да бъда различен в тези и много други неща. Мисля, че този анцуг е забавен. Не искам да бъда ванилов (бел.ред. израз за скучен).
Неговият треньор, бившият №1 в света Андре Агаси, напълно приветства решението му.
„Андре много се зарадва. Беше впечатлен. Каза нещо от рода на: „Уоу, знам откъде идва това“, сподели Димитров.

4. Той изпълняваше двойна роля на АТП Къп 2020
На първото издание на АТП Къп много отбори бяха водени от треньор и бивши звезди на тура. Но това не може да бъде казано за отбора на България. Състезавайки се като първа ракета на родината си, Димитров влезе и в ролята на капитан.
От иновативните отборни зони, Димитров даваше ценни съвети на съотборниците си, а също така разчиташе на подкрепата на треньора си Кристиан Гро, когато имаше нужда от него.

5. Оказа подкрепа на родния си град в борбата с коронавируса
По време на коронавирус пандемията, Димитров оказа подкрепа на родния си град Хасково в България. Бившият №3 в света дари респиратори на местната болница в търсене на начин да помогне в борбата с вируса.

„Идвам от наистина малък град и никога няма да забравя откъде съм тръгнал. Просто искам да помогна, това е всичко“, споделя Димитров.
„През целия си живот съм играл за България. Все още имам български паспорт. Наистина ценя хората там и цялата подкрепа, която получих през годините. Това не е само начин да върна жеста към родината си, но и нещо, което ме кара да се чувствам жив“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини