Президентът на АТП: Следващите две седмици ще са решаващи



14-07-2020 11:49 | Tennis24.bg

Президентът на АТП Андреа Гауденци сподели, че все още не е сигурен дали поредица от турнири ще се проведат в Азия и Европа по-късно тази година заради коронавирус пандемията.

Според него има „твърде много променливи“, които му пречат да планира календара напред. Всички професионални турнири бяха прекратени в началото на март, като се очаква турът да бъде подновен на 14-ти август с надпреварата от АТП 500 сериите във Вашингтон.

„Нямаме представа как се проведат азиатските турнири и надпреварите на закрито в Европа. Може да ви звучи очевидно, но няма как да предвидя как ще се развие вируса в бъдеще, има твърде много променливи в момента“, каза Гауденци пред „Скай Италия“.

На този етап изглежда малко вероятно изобщо да има азиатско турне. Миналата седмица китайски здравни власти обявиха, че ще блокират всички спортни мероприятия до края на годината, като изключение ще бъде правено само за подготвителни състезания за Зимните Олимпийски игри през 2022 година, чийто домакин е Пекин.

Неяснотата е пълна и при други турнири. Засега финалите на АТП в Лондон остават в календара, но по всичко личи, че тези на НекстДжен няма да се проведат. От АТП 500 турнира в Базел още преди месеци обявиха, че състезанието няма да се проведе, ако не се допуска публика, тъй като икономически е неизгодно за организаторите.

„В момента имаме много въпроси и твърде малко отговори, защото на много от въпросите е невъзможно да се отговори сега“, допълни Гауденци, който в кариерата си е достигал до №18 в ранглистата на АТП.

„В сравнение с другите спортове, тенисът е в неизгодно положение заради глобалния си характер. Играчите стигат до турнирите от всяка точка на света, а след това заминават за друга държава, ако не и за друг континент. Футболът и НБА могат да измислят много начини как да проведат своите срещи, но при нас няма как да стане. Отделно националните правителства не ни дават никакви индикации за евентуални изключения (отнасящи се за карантината) за спортистите, участвали в дадено събитие. Следващите две седмици ще бъдат решаващи“.

Тенисът се ръководи от 7 различни организации – ATП, WTA, ITF и бордовете на 4-те турнира от Големия шлем. Гауденци сподели, че не мисли, че скоро ще има обединение между тях, въпреки затоплянето на отношенията.

"Ние, WTA и ITF бяхме в конфликт помежду си в началото на пандемията, всеки вървеше по своя път, но с времето и до днес започнахме да работим усилено с една обща цел пред нас, което е единственото нещо, което има значение в момента. През последните три месеца трябваше да вземем някои решения, които бяха безпрецедентни в историята на тениса“.

„Трябва да остана оптимистично настроен, но в същото време и да съм здраво стъпил на земята“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини