Алекс Лазаров отказа да учи в Харвард и Йейл заради мечтите си в тениса



12-08-2020 16:29 | Tennis24.bg

Когато те заведат на корта още като дете, баща ти е най-младият шампион на България, а дядо ти и чичо ти също са хора от тениса, трудно ще избереш нещо различно за професия. Поне такъв е случаят с Александър Лазаров.

Синът на бившия национал Красимир Лазаров бе в отбора на България, който завърши 9-и в света на новия турнир АТP Cup в Сидни. Александър направи страхотно впечатление с представянето си на двойки с играещия капитан Григор Димитров. След победата над Великобритания Лазаров бе обявен за човек на мига.

“Ние всички бяхме като отбор там и всеки даде по нещо за успеха. Дали аз ще играя, или някой друг, ние сме отбор и преживяваме всичко заедно. В личен и професионален план за мен бе страхотно, защото никога не бях играл на двойки с Гришо. Преди мача бях притеснен, но той умее много добре да те успокои, да ти вдъхне увереност и да те накара да играеш най-добрия си тенис”, коментира Александър при завръщането си в България.

Миговете на слава на Зеления континент обаче бяха предшествани от не особено приятни преживявания за държавния шампион на България. Преди да замине на турнири в Гърция, Лазаров се разболя и му трябваха месец и половина, за да се оправи.

“Не знам какъв бе вирусът, не бях и тренирал много. При заминаването за Австралия отмениха няколко пъти полетите и реално сме тренирали 2-3 дни. На 31 декември почивахме, защото бе Нова година. Имахме малко време за подготовка, но Григор е човек, който умее да те успокои и да ти вдъхне увереност, да те накара да покажеш най-доброто”, обяснява Александър.

След огромния успех в Сидни той вече е достатъчно известен, за да бъде търсен от журналисти, а със сигурност е станал и причина деца да изберат точно тениса. Но миналата година за Лазаров не всичко бе розово заради сериозен здравословен проблем.

“И до днес не мога да разбера какво се случи. В един момент си здрав, чувстваш се добре и показваш най-добрите си резултати, а две седмици по-късно си на легло в болница неподвижен и не знаеш къде си.

Откриха ми автоимунно заболяване, което ме извади от строя за 3-4 месеца. После възстановяване няма, само контрол. Това ще е с мен цял живот и ще съм на медикаменти. Трябва да се боря. Когато отидох в Мюнхен, ми казаха, че е по-добре да престана да играя тенис, защото при натоварване рискът за здравето ми е голям. Но аз им отговорих, че няма как да направя това, защото играя цял живот и това ми е мечтата, това е моята страст. Ще играя, докато мога”, спомня си Лазаров.

Той е роден в Маями, защото майка му и баща му са искали да се установят в САЩ. Красимир имал оферти да бъде треньор и да остане там за по-дълго. Но плановете се провалят и се връщат в България. Александър е благодарен, защото е научил английски и това е първият му език. А заради американския паспорт има по-големи възможности и пътува по-лесно по света.

Заради тениса Лазаров е направил нещо, което за мнозина е немислимо. Отказва покани от престижни университети. Защо, разкрива сам.

“Това стана, когато играех при юношите. Най-добрите университети имат хора, които обикалят по турнирите и наблюдават тенисисти. От “Харвард” ми писаха, когато загубих от Феликс Оже-Алиасим (канадецът е един от най-големите съвременни таланти и в момента е 20-и в световната ранглиста - б.р.) на 1/4-финал на “Еди Хер”. Тогава, мисля, имах 4 мачбола. След мача при мен дойде човек и ми каза, че от “Харвард” имат оферта за пълна стипендия, ако искам да продължа тениса заедно с ученето. После ми писаха от “Йейл” и “Станфорд”. Отказах, защото при ангажимент с престижен университет поне 4 г. не можеш да се състезаваш професионално, защото си свързан с тях. Всъщност можеш, но в много малък период от време и така няма как да осъществиш мечтите си, ако искаш да станеш професионалист. Отказах, за да продължа да следвам целта си и да стана един от първите 10 в света”, казва Александър.

Майка му е завършила медицина и има две висши образования. За нея ученето е от много голямо значение и приема тежко избора му.

Тя иска синът ѝ да отиде в университет, да играе тенис, но и да вземе диплома, която остава за цял живот.

и можеш да си намериш работа, където искаш. Но после, макар и трудно, приема нещата такива, каквито са. Защото семейството помага на Алекс да играе тенис, откакто той се помни, и всички преследват една и съща цел.

След представянето на ATP Cup Лазаров вярва още повече във възможностите си. Но и той, и всички в тениса очакват възстановяването на сезона, прекъснат заради пандемията от коронавирус. Преди няколко месеца ръководствата на турнирите от “Големият шлем”, ATC, женската асоциация и международната федерация обявиха, че създават фонд за помощ на състезатели с по-ниско класиране в ранглистата. Те са най-засегнати от кризата с COVID-19 и липсата на турнири.

“Абсолютно подкрепям подобна идея. На мои приятели им се наложи да вземат кредити, заеми и още не могат да се оправят, а някои почти фалираха. Това в някаква степен се отнася и за мен. За един турнир от категорията Futures, в каквито най-често участвам, ми трябват между 1000 и 1500 евро - за самолет, хотел, храна. Харчил съм и повече, в различните страни е различно. В Турция например на някои места предлагат all inclusive, но не и в Германия. Освен това зависи по кое време на годината е турнирът. През септември и октомври има по-малко и съответно участието е по-скъпо. Много е важно и какъв е данъкът върху наградния фонд в съответната държава. За титла от Futures обикновено вземаш 1000-1500 евро, но ми се е случвало да се прибирам в България и само с 300 евро. Много е важно хората да разберат колко скъп спорт е тенисът”, обяснява Лазаров. Неотдавна той имаше възможност да играе мачове на първенството на Източна Европа в Белград, организирано в академията на бившия №8 в света Янко Типсаревич.

Автор: Явор Геронтиев, "24 часа"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини