Ролан Гарос ще има нова кралица – вижте всичко най-важно за големия финал при дамите



10-10-2020 11:14 | Tennis24.bg

Начало на финала: 16:00 часа българско време

Поставената под №4 София Кенин и Ига Швьонтек ще определят коя ще бъде новата шампионка на „Ролан Гарос“. На професионално ниво американката с руски корени и полякинята не са се срещали никога преди. Двете имат един мач като юноши, при това именно на „Ролан Гарос“.

През 2016 г. Швьонтек, тогава 15-годишна, победи 17-годишната Кенин с 6:4, 7:5, но отпадна на четвъртфиналите след поражение в три сета от Анастасия Потапова.

София Кенин (21 г.) и Ига Швьонтек (19) ще се изправят днес във финал в турнир от Шлема между състезателки под 21 годишна възраст за първи път от 2008 г. насам, когато 20-годишната Мария Шарапова победи 20-годишната Ана Иванович в двубоя за трофея на Australian Open. Както и за първи път на „Ролан Гарос“ от 2003 г. насам, когато 21-годишната Жустин Енен спечели първата си титла от Шлема след успех над 20-годишната Ким Клайстерс.

Швьонтек е първата тенисистка, родена през 2001 г. или след нея, която достига до финал в турнир от Големия шлем. По пътя към финала Швьонтек не загуби нито един сет, като за 6 двубоя даде на опонентките си общо 23 гейма.  

Далеч по-трънлив беше пътят на Кенин. Американката трябваше да играе решаващ трети сет в три от първите си четири двубоя в Париж. В кариерата си до момента Кенин има показатели 5-1 победи във финали, като единственото ѝ поражение е от Уанг Яфан в Акапулко миналата година. Световната №6 е в преследване на третата си титла за годината, след като по-рано триумфира на Australian Open и в Лион.

Кенин е най-младата състезателка, която достига до два финала в турнири от Големия шлем в рамките на един сезон от 2008 г. насам, когато 20-годишната Ана Иванович отстъпи на финала в Австралия и спечели титлата от „Ролан Гарос“.

Швьонтек е втората представителка на Полша, която достига до финал в турнир от Големия шлем (в Оупън ерата). Преди нея това стори Агниешка Радванска (Уимбълдън, 2012). Ако победи днес, Швьонтек ще постигне втори успех в кариерата си над състезателка от Топ 10. Първият дойде само преди няколко дни на осминафиналите, когато полякинята срази с 6:1, 6:2 голямата фаворитка за трофея Симона Халеп.

РАНГЛИСТАТА
Швьонтек има гарантиран скок в ранглистата до №24 от понеделник. Ако спечели трофея, тя ще се изкачи до №17.
С достигането си до финала Кенин ще изравин най-доброто си класиране в ранглистата - №4, а при титла ще бележи личен рекорд - №3.

ВРЕМЕТО
Прогнозите са времето да бъде облачно и хладно. Максимална температура по време на двубоя 14 градуса.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини