Скиавоне за "Ролан Гарос": Искам да забавлявам хората



19-05-2011 14:03 | Станко Димов

Франческа Скивоне може да не блести подобно на своите колежки в лъскави рекламни клипове, но със сърцатата си игра и начина, по който спечели „Ролан Гарос” миналата година, тя се превърна в една от любимките на аудиторията. С успеха си над Саманта Стосър на финала Скиавоне стана първата италианката с титла от Големия шлем. Франческа отново е в Париж, като тази година си е поставила две цели – да защити титлата си и да се забавлява.


„Ще бъде красиво и много емоционално. Опитвам се да не мисля много за това, че трябва да защитавам титла, но в същото време ми доставя страхотно удоволствие да забавлявам публиката. Разбира се, че опитам да триумфирам отново във Франция”, коментира Скиавоне.


Миналата година родената в Милано състезателка спечели турнира, а след последната точка клекна на корта и целуна червения клей. „След болката идва удоволствието. Разбира се, че има моменти, за които още мечтая и които никога няма да забравя. Спомням си отлично тайбрека със Стосър, както разбира се и вдигането на трофея и празненствата с моето семейство и приятелите ми”, разказа още емблематичната италианка.


Въпреки, че след триумфа в Париж Скиавоне се представяше колебливо, тя успя по категоричен начин да спечели сърцата на феновете. На US Open например, където отпадна на ¼-финал от Винъс Уилямс, тя направи страхотен завършващ удар между краката, с който изправи на крака публиката на „Артър Аш”. Няколко месеца по-късно, в Мелбърн, Скиавоне изигра паметен близо 5-часов маратон срещу Светлана Кузнецова, налагайки се в третия сет с 16:14 гейма. И между всички тези турнири тя помогна на Италия отново да спечели „Фед Къп”.


„Харесва ми, когато мачовете са завързани, публиката е напрегната, а емоцията излиза на корта с всеки удар”, сподели Скиавоне.
„Няма как да не бъда емоционална на корта, просто съм такава, това е в характера ми. Понякога емоциите може да са болезнени, но това е част от играта”.


След като години поред Скиавоне се луташе около 20-ото място в света, след триумфа на „Ролан Гарос” тя успя да се изкачи до Топ 4, което е най-големият успех в историята на италианския тенис. Освен това миналата година Франческа получи наградата от WTA за най-прогресиращ играч, а в същото в време в родината си бе отличена за най-голям спортен успех.


„Категорично сега съм по-популярна в Италия”, сподели Скиавоне за родината си, където властва Цар футбол.


„Хората ме спират по улиците и ми благодарят за радостните моменти, които са изживели покрай мен. Освен това имам и значително повече заявки за интервюта. Приятелите ми обаче са си все същите”, коментира още Скиавоне. 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини