Солени глоби и депортиране за тенисистите, които не спазват правилата в Австралия



11-01-2021 15:23 | Tennis24.bg

15 000 долара е минималното, с което ще се разминат тенисистите, ако нарушат правилата за карантина по време на откритото на Австралия. Организаторите обявиха какви ще са наказанията при напускане на хотела без разрешение от служител на администрацията на щата Виктория.

Санкциите според нарушенията са дисквалификация от турнира, лишаване от парите от наградния фонд, удължаване на карантината, изолация в определен от щатската управа хотел, арест, а последната мярка е депортиране. Правилата се отнасят за всички членове на екипа на тенисиста. Всяко нарушение ще се смята, че е извършено от самия играч.

Всички, които ще участват в първия за сезона турнир от Големият шлем, трябва да изкарат задължителна 14-дневна карантина. Състезателите ще имат по 5 часа на ден за тренировки в комплекса, където се провежда Australian Open, работа във фитнеса и хранене в ресторанта до кортовете в Мелбърн.
Шефът на австралийската федерация Крейг Тайли обяви, че всички тенисисти отдавна са предупредени за специалните условия, с които ще трябва да се съобразяват преди и по време на турнира.

„В началото имаше недоволни, но в последните 6, да кажем 8 месеца тенисистите разбраха за какво става въпрос и ни влязоха в положението. Всички знаят какво ще им се случи, ако направят нарушение. Турнирите от Големият шлем имат различни правила и ние много строго ги спазваме. Играчите разбират, че ако не ги спазват, ще ги пратим обратно у дома, защото искаме да защитим нашата държава и нашия народ”, обясни Тайли.

Тенисистите ще пътуват за Австралия с чартърни полети, организирани и платени от местната федерация. Очаква се полетите да са поне 18 и с тях до „балона“ в Мелбърн да бъдат превозени общо 1270 души. Самолетите ще излитат от Дубай, Лос Анджелис, Сингапур, Абу Даби, Доха, Маями и Анталия. Кацането ще е на отделена за целта писта на летище „Туламарин“ в Мелбърн. За да бъдат допуснати до самолета, тенисистите трябва да покажат отрицателен тест за коронавирус, направен най-много до 72 часа преди полета. Пътниците за всеки чартър ще бъдат не повече от 75.

Бъдещите участници на Australian Open вече са уведомени, че стаите им няма да имат балкони и че по време на карантината настанените в хотела няма да могат да си приготвят храна. Алкохолът е разрешен, ако се поръчва като румсървис.
Всички са равни, но някои са по-равни от другите. Това се оказа вярно за пореден път, защото най-големите звезди на тениса ще бъдат в отделен „балон“ в Аделаида и даже ще участват в демонстративен турнир. Условията ще бъдат по-специални и в определените за излизане от хотела 5 часа играчите ще могат да се движат с целия си екип, докато в Мелбърн е разрешено само един да придружава състезателя.
Това бе обявено от Крейг Тайли, а реакцията на недоволни играчи не закъсня.

„Съобщението за специалните условия за тенисистите от топ 3 ни дойде като гръм от ясно небе, да не кажа нещо повече. Това е, най-меко казано, странно. „Големите звезди“ ще разполагат с фитнес в хотела и да тренират, без да се съобразяват с определените за това 5 часа. Всички ще могат да излизат и да живеят нормално. А така или иначе техните привилегии са много. Ако на тях им е позволено да правят повече неща, отколкото ти можеш, значи подготовката не е еднаква за всички. Това е странно за спорт, в който би трябвало всички да сме равни. Ако аз съм четвърти в света, ще се чувствам ощетен. А какво щеше да стане, ако Роджър (Федерер, в момента №5 в ранглистата) бе решил да участва в турнира?”, коментира френският тенисист Жереми Шарди.

В Аделаида трябва да бъдат Новак Джокович, Рафаел Надал, Доминик Тим, Ашли Барти, Симона Халеп, Наоми Осака и Серина Уилямс. Джокович обаче е недоволен от разликата с условията в Мелбърн. Сърбинът не е сигурен дали няма да предпочете да бъде с останалите тенисисти. Новак изкара предсезонна подготовка в Белград, а в момента е в Марбея, където в края на миналата година си купи луксозно имение.

24chasa.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини