Защо годините не са бариера за Роджър Федерер



23-05-2011 06:08 | Николай Драгиев

Роджър Федерер стартира "Ролан Гарос" като фаворит №3 поне според повечето специалисти и букмейкъри. Тъкмо в навечерието на старта за швейцареца в Париж, неговият фитнес треньор Пиер Паганини, който е сред най-добрите специалисти в света, разказва за формата на своя възпитаник и причините той да е толкова успешен в последните поне седем години.

Именно 53-годишният Паганини вече 10 години се грижи за перфектната форма на Федерер, който рядко се оплаква от контузии, а също така никога не се е отказвал от свой мач.

Паганини работи с Федерер цели 140 дни от годината, а също помага и на световния номер 14 Станислас Вавринка.

"Формата на Роджър в момента е много по-добра от тази преди 12 месеца. След турнира в Монте Карло той проведе интензивни тренировки в продължение на 2 седмици. По време на самия сезон, за физическата подготовка има три важни, допълнителни периода. Единият е през декември, след това има един между февруари и април, а третият е през лятото," разкрива Паганини.

"Тези периоди са от изключителна важност за Роджър. На тях той полага основите на това да бъде в оптимално състояние, когато е нужно. Освен това работим върху превенцията на контузии."

Паганини разширява обясненията си и признава, че при всяка смяна на настилката Федерер подхожда по различен начин и съобразен с новите условия. "Когато трябва да се адаптира за различна настилка имаме специална тренировка за мускулите и сърцето. За твърдите кортове също подхождаме по друг начин.

"Няко играчи казват, че твърдите кортове не са от най-щадящите здравето, но други смятат обратното. Роджър е доказал, че може да играе на всички настилки и прекрасно знае как да работи с краката си, които са подложени на най-голям стрес," заявява Паганини, който е работил и с Магдалена Малеева.

Попитан дали има разлика, когато работи с тенисист на 20 години и такъв на 30, Паганини отчита че всъщност "детайлите правят разликата" и не трябва да се гледа на нещата по този начин.

"Тенисът изисква различни усилия на физическо ниво, но паузите между 25 и 90 секунди помагат много за възстановяването.

"Нека не забравяме, че Роджър е изиграл 950 мача в кариерата си. Смятам, че пред него има още няколко години. Всяка една тренировка изисква различен подход. Сега просто възстановяването след мач е много по-важно за него и ние работим в тази насока."

За Паганини Федерер все още може да се бори с Джокович и Надал, а също и да ги победи във всеки един момент. "Преди седем години той бе на върха, а сега когато е на 30, той е трети в света и играе невероятно. Това няма прецедент.

"Между 28 и 30 е невъзможно да прогресираш в същия ритъм както между 22 и 25. Просто другите също се развиват. Уважавам много Джокович и Надал, но Федерер повече. Той е много близо до тях и винаги може да ги победи," смята Паганини.

Фитнес гуруто също така вярва, че Федерер отново може да бъде номер 1. "Той е от хората, които дават всичко, за да постигнат целите си. Това е стила на големите шампиони. Трябва да му вярваме, след като е постигнал почти невъзможни неща."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини