Григор жадува отново за Топ 3. Възможно ли е да осъществи мечтата си още тази година?



Григор жадува отново за Топ 3. Възможно ли е да осъществи мечтата си още тази година?
Свързани играчи
Тагове
02-03-2021 20:47 | Tennis24.bg

През май тази година Григор Димитров ще празнува юбилей. Най-добрият български тенисист в историята става на 30, като със сигурност може да бъде доволен от постигнатото в кариерата си. Момчето от Хасково достигна до челната тройка на световната ранглиста, игра три пъти на полуфинали на турнири от Големия шлем, триумфира с трофея от финалите на ATP в Лондон. И въпреки това не са малко критиците, които твърдят, че с таланта, който притежава, Гришо можеше да постигне повече. Със сигурност и самият Димитров съжалява за някои пропуснати шансове, но показа достатъчно ясно, че гледа към бъдещето, а не към миналото.

След успешния си старт на Откритото първенство на Австралия българската суперзвезда в тениса призна, че мечтае отново да бъде в Топ 3 на планетата. Това минава през серия от успешни участия в силните турнири, особено тези от Големия шлем. Титла от мейджър надпревара липсва от визитката на Димитров, а шансовете му да вземе такава през 2021 г. не са особено високи, ако използваме за справка коефициентите за дългосрочни залози в efbet. Не става въпрос за подценяване, просто на няколко пъти досега полетът на Гришо към славата в турнирите от Шлема биваше спиран крачка или две преди най-високото стъпало.

А за съжаление в Мелбърн и съдбата не беше на страната на българския тенисист. След като записа впечатляващи и убедителни победи срещу носители на титли от мейджърите Марин Чилич и Доминик Тийм, Димитров трябваше да мине през квалификанка Аслан Карацев по пътя към полуфиналите. Здравословен проблем обаче попречи на Григор да разгърне качествата си в четвъртфиналния двубой от Откритото първенство на Австралия. А с играта си преди това хасковлията наистина загатна, че е готов да измине пътя до края на турнира, но уви…

Повече от година Димитров е неизменно в Топ 20

Тези, които си позволяват да критикуват най-добрия български тенисист за липса на постоянство, могат да погледнат ранкинга му в последните 12, дори 18 месеца. През по-голямата част от този период Гришо е сред първите 20 в класацията на ATP. Разбира се, трябва да се извадят от сметките няколко месеца през 2020-та, през които тенис турнири изобщо нямаше заради пандемията. И все пак очевидно Димитров, дори и да не успява да пробие по-напред от 17-на позиция (осигури си я с четвъртфинала в Мелбърн), не допуска и отстъпление. Това може да бъде базата за бъдещ негов голям пробив.

Защото (почти) на 30 Гришо в никакъв случай не изглежда изчерпан за подвизи на корта. Напротив, сега момчето от Хасково вече е по-зрял и по-мъдър тенис ас, който съумява да обуздае емоциите си в трудните моменти, за да продължи напред. Големи надежди се възлагат и на новия му треньор Даниеле Ботини, за да може Григор Димитров да се направи решителния скок и да се озове там, където неизменно присъстват идолите от последното десетилетие - Надал, Федерер, Джокович. Българският ас има поне няколко добри години пред себе си, стига да знае как да ги използва.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини