Джокович е №1 в историята по брой седмици като лидер в ранглистата



08-03-2021 18:02 | Tennis24.bg

Новак Джокович подобри рекорда на Роджър Федерер за най-много седмици прекарани на върха на световната ранглиста. Днес сърбинът започва своята 311-та седмица като номер 1 в света, задминавайки постижението на Федерер (310). Още след триумфа на Джокера на Аустрелиън Оупън през февруари бе потвърдено, че той ще разбие този впечатляващ рекорд, а днес това стана официално.

Носителят на 18 титли от Големия шлем се качи на върха за първи път в кариерата си през 2011 година, като има общо пет престоя като номер 1 в света, най-дългият от които е 122 седмици (юли 2014 - ноември 2016). Сърбинът също така дели постижението за най-много години, завършени на върха в ранглистата, заедно с американеца Пийт Сампрас - шест. Тази година Джокович ще се опита да излезе еднолично и в тази класация.

"За мен е много вълнуващо да вървя по стъпките на легендите и гигантите в този спорт. Да знам, че съм заслужил мястото си сред тях, следвайки своята детска мечта, е красиво потвърждение, че когато правиш нещата от любов и страст, всичко е възможно", сподели Джокович.

В същото време от днес официално номер 2 в световната ранглиста е руснакът Данийл Медведев, който измества от тази позиция Рафаел Надал.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини