Проектът на Григор Димитров е добър, но не и на мястото на БНТЦ



18-07-2021 21:05 | Tennis24.bg

Намерението на Григор Димитров да участва заедно с ТК „Хасково” в конкурса на "Академика 2011" за ползване на кортовете на БНТЦ в Борисовата градина в София породи различни реакции.

Тези, които изразиха резерви или възразиха на проекта, бяха набързо окачествени като „недоброжелатели”, „закостенели” и дори... „завистници”. Момчета и момичета, НЕ става дума за завист!!! Напротив, похвално е, че Григор иска да направи тенис академия в България! Впрочем още когато той игра през 2017 г. в "Арена Армеец" и спечели ATP 250 Sofia Open, му зададох подканващ въпрос, дали той и/или неговият баща Митко Господинов нямат намерение да открият академия "Григор Димитров"? Усмихнат той отговори, че още иска да се състезава, че не е дошло това време. 

Добре, сега желанието е налице. Защо обаче семейство Димитрови и техните съмишленици не си изградят тенис комплекс върху празен терен във или около София, какъвто биха могли да получат изгодно от Столична община? Защо искат да вземат наготово построената още през 1961 г. Студентска тенис база, ремонтирана после основно за Български национален тенис център (БНТЦ)? Защо не постъпят като Надал и Джокович? Защо искат да лишат от централизирана подготовка трениращите именно на БНТЦ национални отбори на подрастващите, които точно сега имат добри успехи на международния корт? Нали милеят за родния тенис? 

Кой може и ще може да си позволи да плаща по 80 лв. на час на корт? Явно не талантливите деца, а тези на "новобогаташите", на "честните частници", които ще играят тенис за фасон или за сваляне на излишни килограми. Така ли ще направим тениса по-достъпен и популярен? Така ли ще открием новите Малееви, новия Григор, новата Цвети? НИКОГА! 

Какви инвестиции за милиони ще направят на БНТЦ Григор и компания (основно "компания", защото тя е движещата сила на проекта), когато в Борисовата градина НЕ може да се строи? Просто е забранено! Къде и какво ще строят? Известно ли ви е, момчета, че няма и достатъчно голям паркинг за леките коли на бъдещите "академици", на техните татковци със съмнителни източници на доходи и на префърцунените им майки? Знаете ли, че сега са използва паркингът на "Парк хотел Москва", който никак не е голям? Че пред тенис зала "София" се допускат по изключение леки коли и то главно по служба? 

Затова не пишете за милионни инвестиции и "висок" наем, а го изчислете на базата на 13 корта и 80 (?!) на час! Ще видите, че никак не е висок.Та този проект с дълъг срок на ползване на базата с инвестиционни намерения си е чисто комерсиален. Няма нищо лошо, ако се осъществи на друго място, на "зелено", но не на БНТЦ и за сметка на националните ни отбори и на обикновените, но искрени приятели на тениса, които играят там!

Автор: Борислав КОСТУРКОВ, журналист, бивш състезател, подавал топки на „Универсиада -1961”, за която бяха построени тези кортове и един от първите, играл на тях.

Бел. ред: Заглавието е на Tennis24.bg. Оригиналното заглавие на коментара на Костурков е: ПРОЕКТЪТ Е ДОБЪР, НО НЕ И НА МЯСТОТО НА ....БНТЦ!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини