10 забавни факта за тениса



14-07-2021 19:35 | Tennis24.bg

За тенис дисциплината може да се говори много. Каквото и да се спомене за нейната широка популярност в световен мащаб, ще е малко. Факт е обаче, че напоследък тази популярност се покачва и според анализаторите тя се дължи не само на засиления интензитет на честотата и броя на организираните турнири и събития, но и на интереса към спорта от страна на залагащите. Все повече от активните играчи на големите букмейкъри избират именно тази спортна дисциплина.

Ето ви и доказателство в подкрепа на тази тенденция – описаният Winbet бонус от Ефирбет винаги е бил използван главно за футболни залози, но през последната една година, той е все по-често прилаган за тенис селекции и дори акумулатори със залози на тенис мачове. 

Днес обаче ще обърнем посоката или по-конкретно тона на разговор за тениса. Вместо да ви даваме съвети за залози на тенис или да ви затрупваме със статистика относно представянето на ключовите играчи в последните турнири, ще поговорим за малко по-забавни теми. Специално за вас сме събрали 10 супер забавни факти за тениса, за които може никога да не сте чували досега:

1. Автентичната жълта тенис топка за първи път влиза в експлоатация едва през 1986 година. Това се случва по време на Уимбълдън. 
2. Жената, която продължава да държи световния рекорд за най-бързия сервис, е легендата Винъс Уилямс. По-конкретно тя регистрира севрис със скорост около 205 километра в час. 
3. Заедно със сестра си – една от кралиците на тениса Серина Уилямс – Винъс печели златен медал по време на Олимпийските игри. На практика, това са първите две сестри със златен медал за тенис двойки при жени. 
4. Първият тенисист, който носи шорти по време на мач, е Хенри Бъни Остин. С това си действие той поставя началото на автентичния „моден“ тренд, валиден и превърнал се в класика и правило и до де днешен. А дебютът на късите панталони в тениса за мъже става през 1932-ра година, отново по време на мач от Уимбълдън. 
5. Ако се чудите как са играли жените в зората на тениса, чуйте това: първите състезателки в Уимбълдън са били облечени с дълги до земята рокли! Можем да предположим, че големият разцвет и прогрес за тениса при жените вероятно е започнал с преминаването към много по-късото и удобно облекло. 
6. Всяка година от региона на град Кент (Англия) се поръчват 24 тона преси ягоди специално за шампионатите и мачовете от Уимбълдън. 
7. Същият този турнир, Уимбълдън в днешни дни продължава да е единственият голям тенис турнир, който се играе на тревна настилка. 
8. Маргарет Корт – най-великата австралийска тенис състезателка и категорично една от световните легенди в дисциплината – държи рекорд за най-голям брой титли от Големия Шлем. По-конкретно, тя разполага с цели 24 титли. 
9. Родината на тениса е Великобритания. Едновременно с това, първообразът на играта се заражда във Франция. Френският първоначален вариант на тениса е типичен с малката си гумена топка, която се е удряла не с ракета, а директно с ръка. 
10. Артър Аш е първият афроамериканец, който печели шампионската титла на US Open. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини