Честита 80-та годишнина на Стефан Цветков - Големия Цъф



11-08-2021 15:05 | Tennis24.bg

Днес един от най-заслужилите и обичани български тенисисти и деятели - Стефан Цветков, навършва 80 години. 

Целият екип на Tennis24.bg честити достолепния юбилей на големия спортист, организатор и всеотдаен посланик на джентълменската игра. Пожелаваме му крепко здраве, силен дух и незабравими емоции!

По повод 80-годишнината на Стефан Цветков, БФТ ще му връчи днес на скромно тържество златен плакет за особени заслуги, като така ще бъде поставено началото на нова традиция за почитане на славните български ветерани.

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!

Стефан Цветков получи поздравления за своята 80-годишнина от президента на България Румен Радев. В него се казва:

"Приносът ви за развитето на спорта е забележителен и достоен за уважение. С неуморен труд, ентусиазъм и безрезервна отдаденост, вдъхновихте и отворихте вратата за големия тенис на много млади таланти, които изведоха България на световната тенис сцена. Да бъдеш капитан и лидер е призвание, а през годините Вие го доказахте по най-достойния начин".

Поздравления към Големия Цъф пристигнаха на практика от целия свят. Той получи поздравителни адреси от АТР, ITF, от Tennis Europe, от чешката, руската, сръбската, румънската и много други национални федерации по тенис, а също и от ръководството на Dubay Duty Free Tennis Championships, която притежава правата на турнира "София Оупън".

А Асоциация "Тенис Ветерани" обяви Стефан Цветков за свой почетен член и написа в поздравлението:
"Днес Стефан Цветков - Големия Цъф празнува 80 години!
Асоциация Тенис Ветерани му честити юбилея и му желае крепко здраве и много радост и щастие в неговото семейство. Стефан Цветков е обявен за почетен член на Асоциацията под номер 1 и ще му бъде връчен мемориален плакет. "

---------------

Стефан Цветков, популярен в тенис средите като Големия Цъф, е роден на 11 август 1941 г. в София. Първоначално тренира футбол в ЦСКА, но заедно с приятели се запалва по тениса заради известните състезатели Генчо Михайлов, Милчо Михайлов и най-вече Владимир Томов, който тогава е национал.

Така през 1954 г., когато е на 13 години, той стъпва на тенис на кортовете на "Спартак" (впоследствие "Левски Спартак"). Започва да тренира усилено и резултатите не закъсняват.

Цветков има много титли при юношите и от отборни първенства, става и двукратен шампион на България при двойките със своя съученик и най-близък приятел Цветан Цолов. Участвал е на всички проведени 5 национални спартакиади, като на всичките е с призово класиране. Още през 1959 г. става национал и е в държавния отбор чак до 1966 г., като участва на три балканиади. В този период - през 1962 г., става и студентски шампион на България.

Стефан Цветков със съучениците си и големи приятели Цветан Цолов – Цолето и Иван Шавкулов

Малко известен факт е, че Стефан Цветков е играл в кариерата си срещу президента на международната федерация по тенис и член на МОК Франческо Ричи Бити - на двойки, с партньор отново Цветан Цолов. Това става през 1967 г., когато наши тенисисти са поканени в Равена от бившия футболен национал Георги Костов-Циц, който живее там. И се организира двустранен мач между тима на Равена и "Спартак", а Ричи Бити е студент и тепърва пробиващ тенисист.
 
Цветков е играл също и срещу легендарния румънец Йон Циряк, срещу известните югославски тенисисти Ники Пилич, Желко Франулович и Боро Йованович. На балканиадата през 1963 г. Цветков пита Пилич как с Цолов да станат големи тенисисти. Отговорът е: турнири, турнири и пак турнири. Само месец по-късно в България се получава покана за такава тенис верига (Сплит, Любляна, Загреб), като това е дебютно участие за българи.

Като тенисист Цветков се разминава с участие при дебюта на българския отбор за купа "Дейвис" през 1964 г., когато е решено тимът ни да бъде само от трима души. Но през 1985 г. става капитан на националите за "Дейвис" (в отбора са Юлиян Стаматов, Красимир и Мариан Лазарови). Преди това обаче Цветков води и отбора ни за King′s cup (европейско отборно първенство за мъже) и под негово ръководство българските тенисисти побеждават в Букурещ Румъния (с Флорин Съгърчану) и в Загреб Югославия (със Зоран Петкович - бащата на една от звездите на Германия при жените Андрея Петкович). Тогава в националния отбор под негово ръководство играят Любен Генов, Божидар и Матей Пампулови и Любомир Петров.

Стефан Цветков и Любен Генов - деветкратен шампион на открито на сингъл

Състезателната кариера на Цветков се простира чак до 40-годишна възраст и преминава през участие в общо 25 републикански първенства.

А след нея той се насочва и към журналистиката, като в периода 1971-1980 г. е ТВ коментатор на тенис турнира "Академик", а същевременно с това отразява мачовете от турнира и във вестник "Отечествен фронт". През 1979 г. пък идва поканата от Янчо Таков - един от авторите на култовото ТВ предаване "Всяка неделя", да започне работа в екипа. Така Цветков води още пилотното предаване на рубриката "Спортни свидетелства" и в продължение на три години е нейното популярно лице.

Стефан Цветков като водещ в предаването "Всяка неделя" 

Една от големите организаторски дейности на Цветков е по провеждането на двете издания на турнира "Академик" в София през 1980 и 1981 г., когато те са кръг от веригата на АТП Volvo Grand Prix. Тогава той работи в тясно сътрудничество със създателя на турнира д-р Тодор Тодоров, с Иван Славков и с Атанас Гинев, тогава зам.-министър на външната търговия. Стефан Цветков е отговорник за рекламата.


С първата ракета HEAD у нас и с Иван Славков

От 1987 г. Цветков живее в Кипър. Той подкрепя двете си деца - Стефан и Борислава, да заминат да учат и играят в САЩ, където те също имат успешна тенис кариера. Борислава учи и играе в Университета Клемсън, Южна Каролина и печели титлата на All American - голяма чест за всеки университетски тенисист, тъй като за самото участие е необходимо да си в Топ 10 на студентската лига.
Тя е била също така и международен координатор на Professional Tennis Registry (PTR – USA) – най-голямата организация за треньори. Там пък бащата е почетен член и тестер.

Стефан Цветков-младши започва да играе в университета на Айова, а след това е и водещ тенисист на университета в Минесота. Избиран е и за Новак на годината. Впоследствие стига до полуфинал на университетското първенство Big Ten Conference, класира се и втори в лигата Big 8. Кариерата му продължава успешно и в германския клубен шампионат. Стефан-младши е национал в тима ни за купа "Дейвис" в периода 1990-91 г. Той е капитан на отбора на България, който става втори на европейското отборно първенство в Монтекатини през 1998 г., а също така е и успешен капитан на тима ни за купа "Дейвис" (1997-2000 г.).

Сега той е успешен бизнесмен, а също така президент на БФТ от 2008 г. насам, член на Борда на международната федерация по тенис ITF, на Борда на Hopman Cup PTY, на Борда на PTR-USA, почетен и пожизнен член на Tennis Europe и на Световния комитет на Залата на славата на тениса в Роуд Айлънд.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини