Трима от Топ 20 и шампион от Големия шлем в списъка на Sofia Open



31-08-2021 12:48 | Tennis24.bg

Трима играчи от Топ 20 на световната ранглиста ще участват в шестото издание на Sofia Open. Надпреварата от категория АТП 250 ще се проведе от 26 септември до 3 октомври в „Арена Армеец”.

Яник Синер е шампион на Sofia Open 2020. Миналата година в „Арена Армеец” суперталантът спечели първата титла в кариерата си, а през тази добави още две. Италианецът се намира на десето място в годишната ранглиста и преследва първото си участие във финалите на ATP. Този сезон Синер стана най-младият шампион на турнир от категория ATP 500 в цялата история, печелейки във Вашингтон, а също така стигна и финал на Мастърса в Маями.

Алекс де Минор ще играе за втора поредна година на Sofia Open. Австралиецът е петкратен шампион в турнири на ATP, като две от титлите спечели тази година – в Анталия и Ийстборн. Израсналият в Испания Де Минор е наричан Демонът. Негов ментор е бившият №1 в света Лейтън Хюит. Алекс е финалист на "Уимбълдън" за юноши през 2016 г. 22-годишният австралиец е и двукратен вицешампион на NextGen финалите на ATP.

Гаел Монфис също ще играе за втори път на Sofia Open. Един от най-големите шоумени в съвременния тенис се завърна в Топ 20 на света миналия понеделник. Французинът е притежател на 14 титли от турнири на ATP, а в дебюта си в „Арена Армеец” през 2019-а бе полуфиналист.

Роберто Баутиста Агут е първият шампион в историята на Sofia Open. Испанецът вдигна шампионската купа през 2016 г., след което бе полуфиналист през 2017-а и четвъртфиналист през 2019-а. Испанецът е деветкратен шампион в турнира на ATP и бивш №9 в световната ранглиста. Този сезон стигна финали в Доха и Монпелие, както и полуфинал на Мастърса в Маями.

На Sofia Open отново ще играе и носител на титла от "Големия шлем". Марин Чилич ще се завърне в „Арена Армеец”, където миналата година бе полуфиналист в турнира по двойки. През юни на тревните кортове в Щутгарт хърватинът спечели 19-ата си турнирна титла на сингъл, а месец по-късно се прибра със сребро на двойки от олимпийските игри. Шампион на US Open от 2014 г. в момента Чилич е №37 в световната ранглиста.

Алехандро Давидович прави най-силният сезон в кариерата си. През юни испанецът стигна четвъртфинал на „Ролан Гарос”, а в момента е №32 в световната ранглиста. Давидович, чийто баща е бивш професионален боксьор, бе също четвъртфиналист на Мастърса в Монте Карло и осминафиналист на олимпийския турнир в Токио.

В "Арен Армеец" ще видим и друг от шоумените в тура - Александър Бублик. През тази година той игра два финала и достигна два пъти до четвъртфинал на Мастърсите в Маями Мадрид.

Сред заявилите участие в София е и миналогодишният финалист Вашек Поспишил. Пристига и превърналият се в любимец на родните фенове заради лъчезарната си усмивка и непринуденото си поведение австралиец Джон Милман. Французинът Адриан Манарино ще постави своеобразен рекорд с шестото си участие на турнира.

Последните двама тенисисти, влизащи по ранкинг в основната схема на Sofia Open, ще бъдат определени най-късно на 25 септември. Тъй като турнирът в София е предшестван от турнири в Метц и Нур-Султан, по правилника на АТP надпревара от същата категория е задължена да предостави два от т.нар. special exempt. Това означава, че ако тенисист, приет да играе в квалификациите в „Арена Армеец”, стигне финал в Метц или Нур-Султан, той ще влезе в основната схема в София поради невъзможност да се включи в пресявките. Ако няма подобен случай двете места ще бъдат дадени на играчи от листата на чакащите в София. Към момента тя се оглавява от Емил Руусувуори (Фин), следван от Джеймс Дъкуърт (Авл), Жереми Шарди (Фр), Джанлука Магер (Ит) и др.

Потвърдени участници за Sofia Open 2021
Име Държава Позиция в ранглистата на АТP
Яник Синер Италия №16
Алекс де Минор Австралия №17
Гаел Монфис Франция №20
Роберто Баутиста Агут Испания №21
Алехандро Давидович Испания№32
Марин Чилич Хърватия №36
Александър Бублик Казахстан №37
Филип Краинович Сърбия №38
Джон Милман Австралия №43
Адриан Манарино Франция №44
Беноа Пер Франция №49
Ласло Джере Сърбия №51
Иля Ивашка Беларус №53
Вашек Поспишил Канада №58
Лоренцо Музети Италия №60
Макензи МакДоналд САЩ №61
Миомир Кецманович Сърбия №63
Маркос Хирон САЩ №64
Жаум Мунар Испания №65

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини