Росица Денчева: Най-трудно и отговорно е да играеш за националния отбор



02-01-2022 20:07 | Tennis24.bg

Росица Денчева изпрати една изключително успешна тенис година. Талантливата българка триумфира с второ място на световното отборно първенство до 14 г. и с второ място на европейското отборно първенство в същата възраст. Росица в тандем с Йоана Контантинова спечелиха и второ място на европейското лично първенство по двойки до 14 г. 

През изминалата година Денчева успя да спечели първата си титла при девойките в турнир на ITF, а също успя да спечели и две титли по двойки. Роси стана шампионка на сингъл и вицешампионка по двойки на турнира "Еди Хер". След това Денчева спечели трето място на турнира "Ориндж Боул". Надпреварата се води неофициално световно първенство по тенис за таланти от 12 до 14 години. На този турнир Роси завърши с шест победи (без да загуби сет) и една драматична загуба на полуфиналите.

Денчева участва на турнирите в САЩ като част от международните отбори на ITF - поредно голямо признание за младите български таланти и за работата с подрастващите на Българската федерация по тенис. Росица Денчева даде интервю за сайта на Българската федерация по тенис.

- Роси, през изминалата година постигна страхотни резултати и на национално и на лично ниво. Как оценяваш представянето си и доволна ли си от постигнатото?
- Като цяло съм удовлетворена от постигнатото през изминалата година. Разбира се, че можеше и повече. Имах и своите слаби турнири, имах и такива, в които малко не ми достигаше, за да продължа напред. Стараех се да извлека поука от тях, защото именно те ми показват върху какво трябва да наблегна в подготовката си, за да подобря качеството на своя тренировъчен и състезателен процес.

- Кое беше най-голямото постижение за теб през годината?
- Ценя еднакво всичките си постижения, защото за всяко едно от тях съм положила много усилия, труд и силна воля да успея. Спечелих първите си титли в ITF турнирите до 18 години на сингъл и на двойки, имах добро представяне и в женските UTR турнири, като на този в Бургас стигнах до полуфинал. Направих силно представяне и в едни от най-престижните световни турнири Еди Хер и Ориндж Боул във Флорида.

- Има ли нещо за което да съжаляваш?
- Разбира се, че има. Най-много съжалявам за пропуснатия шанс да играя финал на Ориндж Боул. Водих тричасова битка в полуфиналния мач при тежки климатични условия. Времето беше много топло и изключително влажно. След загубата разочарованието беше голямо и ми беше много трудно да се мотивирам за мача за 3-4 място. За много кратко време трябваше да се преборя с натрупания негативизъм и да намеря пътя към правилната настройка и мотивация. Радвам се, че се справих със ситуацията, изиграх един много силен последен мач и най-важното е, че изпитах на собствен гръб правилото, че първо трябва да се пребориш със себе си, за да се пребориш успешно и с противника. Както се казва, когато губиш, не знаеш какво печелиш.

- Какво е чувството когато играеш на световно първенство и представяш България?
- Най-трудно и отговорно е да играеш за националния отбор на България. Понякога имам чувството, че цяла планина лежи върху гърба ми. Желанието ми да играя и да спечеля за отбора и страхът да не го проваля са в пъти повече, от тези при индивидуалните ми изяви. Но в същото време съм щастлива и горда, че участвам и играя за националния отбор на България.

- Беше част от отбора на ITF за турнирите в САЩ. Какво ти помогна това?
- Това беше едно страхотно преживяване. Честно казано нямах чак такива очаквания и заминах доста притеснена. Но съотборниците ми и треньорите бяха много добри, още от началото се създаде една приятелска и в същото време професионална атмосфера, за да тренираме и се състезаваме ползотворно и в свободното време да се чувстваме добре и комфортно. Времето мина неусетно. Развих още по-силно чувството си за отговорност, за съпричастност към преживяванията на хората до теб и за взаимно уважение.

- Имаш ли нужната подкрепа за това което правиш?
- Разбира се, че имам. Без подкрепата на БФТ, на г-н Стефан Цветков и националните треньори, на моя клуб ТК „Плевен-90" , на треньорите и съотборниците в родния ми град, нямаше как до стигна сама до това ниво на развитие и нямаше да бъдат възможни тези международни изяви. Благодаря, разбира се и на ITF Grand Slam Development Fund Team за поканата и доверието, което ми гласуваха.

- Как минава подготовката ти за новия сезон?
- Съвсем наскоро се завърнах от Америка и не ми остана възможност да започна някаква системна и целенасочена подготовка за новия сезон. Надявам се това да се случи през месец Януари.

- Какви са първоначалните ти планове за Новата година като турнири и подготовка?
- Трудно е да се правят планове в тези времена, когато всичко се променя от ден за ден. Както казах, надявам се да мога да проведа една качествена подготовка поне за месец и да стартирам участия в турнирите на ITF.

- Какво ще пожелаеш на тенис обществото в България?
- Пожелавам здраве, щастие и просперитет! Надявам се през следващата година да се преборим с този вирус, да паднат всякакви ограничения, за да можем всички състезатели, любители и фенове спокойно и ползотворно да тренираме, състезаваме и наслаждаваме на любимата игра!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини