Стефан Цветков: За родните таланти, бъдещето на Sofia Open и целите пред БФТ05-01-2022 13:45 | Tennis24.bg

Стефан Цветков даде интервю за "Марица", в което говори по различни теми. Ето и акцентите: 

- Федерацията получава комично финансиране, ние не сме в бизнеса с фактури и купони  

- Клубовете обърнаха спорта на бизнес, особено в София са фабрички за пари

- Финансовата тежест пада върху родителите, съмнителни треньори приемат детето за „златна кокошка“

- Държавата да реши иска ли „SOFIA OPEN“, Берлин и още куп градове чакат на опашка

- Г-н Цветков, каква година изпрати българският тенис?
Поредната нелесна за състезатели, родители, клубове. И за федерацията, която с няколко души състав успя да осигури  функционирането на календара. Получи се много добър, балансиран, с ATP турнир, уви - без публика. Жалко е да срещаме толкова трудности при положение, че тенисът е един от най-атрактивните и популярни спортове и у нас, и в света. Но в България той не попада във фокуса, липсва политика.
С допълнително финансиране от партньори някак успяваме, но и те редуцират бюджетите заради кризата. Ще кажа, че ако махнем едни 12 000 лева, всичките останали пари от държавата за тениса отиват за финансиране на състезатели, за участия в чужбина. Без заплати, без други разходи.

- Колко получава от държавата федерацията ви, има галеници с по 2-3 милиона лева?
- 720 000 лева по програмата за високи постижения. Комична ситуация. Да са живи и здрави, ние не сме в бизнеса с фактури и купони. Ние се опитваме да сменим модела, който до преди ковид криза се оказа сравнително успешен. Половината бюджет идваше от държавата, другата намирахме ние.
Но при слаба активност на клубовете. Особено в София те са фабрички за пари. Всеки родител иска детето му да играе. Ок, но ако иска след това да добие ниво, трябва да детето получава адекватно обучение. Винаги съм казвал, ако клубът е клуб, трябва да реинвестира 20-30% в детето. Ако не, остава фабричка. Въпрос на избор.
Ние нямаме контрол върху това. Хората са объркани, не знаят ролята на федерацията. Доста от нещата минават централно през Министерство на спорта. Извън София се опитват хората да правят нещо, там икономическата ситуация е по-тежка, истинските треньори буквално се раздават. Някъде не достигат кортове! Но генерално парите не отиват в тениса. 
Но така е и в световния тенис. Не е като във футбола, волейбола, където има една пирамида, затова са успешни спортове. При нас са разпарчетосани нещата и парите изтичат в промоутъри, мениджърски агенции. ATP просто балансира интереси на играчите и турнирите, които са частни, държавни (общински) или смесени. Изпуснати са нещата, аз не виждам как ще се променят.

- Спечелихте конкурса за Националния тенис център, какви са плановете ви там?
- Първо, ние отделяме там безплатно най-ценния си ресурс – времето. Ще има екип от специалисти, които разбират от строителство, финанси, менажиране на бази. Те са комисия към федерацията. Тежък е проектът! Ще се намали социалната и спортната дейност, за да излязат числата.
Има вече 6 нови членове на УС, вероятно ще влязат и други още на следващото Общо събрание. Проектите се правят в момента от комисията, финансирането ще е по най-прозрачния начин от институции и дарения на хората от Управата. 
Това, което се получи на конкурса за тази база, беше за някакъв роден Гинес. За съжаление, абсолютно аматьорско и тенденциозно направено като документи и подход от страна на ММС. Не се отчете важността и социалното значение, но това са минали неща. Колегите и сега работят как да изглежда Центърът . Бизнес план, строителство.
Предвиждат се две зали, едната да е насочена към елитен спорт, а другата повече към комерса. Защото ние сега нямаме зали, а балони. Има една, която ползваме под наем. Но повтарям, социалната дейност ще пострада, за да се оправдаят инвестициите.

- Хората в провинцията се оплакват, че националите им си плащат за кортове, докато тук в София ползват безплатно Националния тенис център и базата в НСА. Особено тежко е положението в Пловдив?
- Пловдив има доста кортове, но и там чувам за голяма комерсиализация на аматьорско ниво. Това не може да бъде спряно. Бизнесменът гледа като на бизнес, когато вземе на концесия даден корт. Нормално. Няма откъде да помогнем! Пари няма. С този бюджет правим повече от очакваното. Заплати не ги даваме с парите от държавата. Истински героизъм е. Тези рекордни наградни фондове за турнирите в страната – общо 500 000 лв., миналата година осигурихме изцяло от партньори. 

- Има ли програми за финансиране на таланти за участия и лагери в чужбина?
- Няма. Клубовете кандидатстват директно в министерството или в програмата Еразъм плюс. От наша страна може да направим семинар, както и планиране, да информираме хората как и защо. Въпреки че ако си в бизнеса, би трябвало да знаеш.

-  Но федерацията финансира, доколко знам, това талантливо момиче Росица Денчева, което взе трето място на „Ориндж боул“ през декември?
-  Не сме обявили, но Денчева и Йоана Константинова ще бъдат подкрепени за чужбина, те са в програмата ни като националки. Но не може на 100% да осигурим финансирането им. Само няколко федерации в света имат подобна възможност.
При нас е комбинация между клуб, родител, спонсор, федерация. Но се къса нишката, както казах. Родителите дават, клубовете и треньорите често не участват. За треньора състезателят е златна кокошка. Но дали се работи професионално – доста съмнително. На много малко хора бих дал децата си за тренират, няма да ме харесат за това изказване, но е така.

- По какви критерии се избират тенисистите, на които се помага?
- Решава си треньорският съвет, не се бъркаме. Пари за повече няма. Осъзнаваме, че трябва сменим модела. Не само финасирането на държавата да намалее до 40%.
Има идеи за балкански лиги, телевизионни права към тях. Тоест, да създадем продукти, които да са продаваеми. Без телевизии, лайвстриймове, не става. Това да молим познати и да им сложим паното до корта – приключи. Никой не се интересува. Всеки иска нов продукт. Ние като български пазар не сме атрактивни. Трябва да се обединим на балканско ниво или поне 3-4 държави.
В Германия, например, вървят турнири на ветерани – над 45, 55 години. Гледат ги хората. Пример даде Янко Типсаревич, който направи 8 турнира в Източна Европа, но ковид пандемията му попречи да разшири проекта. Няма да открием топлата вода. 

- Друг проблем е с нелегалните залози в тениса, има ли ги у нас?
-  Бетингът е нормално нещо, когато е легален. Другите са лошите. Има чуждестранна платформа, която работи с клубовете. За нея става въпрос и на последната ни среща в Пловдив. Има представител на органите на реда, с когото работим точно по нелегалните залози, за да е чист спортът ни.

- Ще остане ли турнирът „Sofia open”?
-  Зависи от държавата, не мога да гадая. 6 години го крепим. Имат пълно доверие хората, питат ни – правим ли го? Не мога да ги лъжа, защото получават предложения за милиони от Берлин и да не казвам още кои градове. Тук държавата дава 500 000 лева, които веднага „излизат“ обратно. Само наемът на залата гълта повечето. А хората си мислят – тези въртят милиони на турнира. 

- Новият министър на спорта какво мисли по темата?
- Не съм говорил, има си екип от 3-4 души, които са готови веднага за разговор. Хората, които държат лиценза за турнира, също са насреща, ние не сме пречката. Но въпросните хора са останали разочаровани от неизпълнени ангажименти през годините. Не искам да влизам в подробности.
Този турнир е най-гледаното в световен ефир спортно събитие от България. Изключвам някой футболен мач на националите, като с Италия, например. Излъчва се от Китай до САЩ. 

- Може би една от причините държавата да не се ангажира още с финансиране е отсъствието на Григор Димитров последния път?
- Григор Димитров имаше подписан договор за турнира 2020 година още преди поредната вълна на ковид. Там има най-различни фактори – програма, настроение. Но наистина, когато веднъж участваш, после не, после подпишеш, пък не участваш… 
Редно е държавата да определи дали турнирът е приоритет, може би пък нашето мнение не е правилно. Трябва да влязат и туризъм, и община, и Григор с екипа си. Нямам нищо против. Звезди като Циципас и Джокович също получават от държавите си или общини терени и т.н, за да представляват родините си. Доколкото знам, и Григор има предложение. Ние само подсигуряваме турнира технически. Нека го има, да влязат българчета с уайлд кард, да гледат малките тенисисти безплатно. 

- Вече имате сериозно лоби в лицето на министъра на културата Атанас Атанасов, който дори играл двойка с Григор като юноша в Хасково?
- Прочетох, но не го познавам лично. Знам колежа му в САЩ, малък, но добър до бакалъврска степен. Там дори играеше едно момче от познато семейство – български емигранти в Калифорния. Май са били заедно.
Тенисът винаги има лоби, но винаги е оставал неразбран. Винаги са го играли влиятелни хора. Сега вече се изкриви. Традициите изчезват, гони се само печалба. Това обаче не радва федерацията. Няма ги старите треньори и скаути да палят децата. Родителите хвърлят много пари. Клубовете нека имат свобода на действие, но нека и спазват някаква хигиена.

- Да не изпуснем момента с популярността на тениса у нас, тъй като лицата му Цвети Пиронкова и Григор Димитров вече не са първа младост за професионален спорт?
- Цвети и сега участва в програма, макар че според мен се кара по старому, налагат се ограничения. Затова и не получи медийно отразяване. Цвети е отличен пример. Никога не е отказвала да помага в популяризирането, докато получаваше финансиране от федерацията. И двамата с Григор могат да дадат още много.
Вижте, ние не сме тенис сила. Трябва да създадем базата като състезатели. А който иска да се развива, да отива в чужбина по примера на Григор, Циципас или Сафин, защото не е само България. Това е по-лекият модел. Да се договаряме с академии, да намираме средства, пък вече оттам нататък мениджърските агенции да ги поемат тенисистите.

- Започва нов сезон, разбира се, фокусът е в „Аустрелиън оупън“. Какви са шансовете на българите – Виктория Томова, Митко Кузманов и разбира се, Григор Димитров?
- Митко направи хубава подготовка. Очаквам резултати и при него, и при Григор. Идва нова вълна отдолу. Чувам, че много сериозно работят, отдадени са на тениса. Нека не изброявам имена, но са 10-12 изключителни сериозни деца, включително и от Пловдив. Нека не лъжа – тук няма да станат. Трябва да отидат в чужбина, там е друга мелницата. 
Но и сега имаме потенциал. Шиникова без контузии щеше да е в топ 100. Много малко й трябва. Томова и Кузманов също. Те също се нуждаят от лагери в чужбина, защото тук остави, че няма треньори, но няма и срещу кого да играят. 
Надявам се - Григор да се върне в Топ 10. Реално е. Ако е здрав и играе още 3 години, може и по-нагоре.

-  Имате и нов пост в международния тенис, но пък вече не сте вицепрезидент на Българския олимпийски комитет, ангажиментите ли ви накараха да се откажете?
-  Да, категорично. Даже ще понамаля и другите, защото много ми станаха. Имам колеги в тениса, които са по олимпийските структури. Когато има нужда, винаги ще помогна на Стефка Костадинова, на БОК.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!
Коментари
Тенис резултати и статистика
Други новини